010 Web Fotografie
Image default
Zakelijk

3 manieren om designprincipes te gebruiken om een presentatie levendiger te maken

Design principes zijn niet alleen voor ontwerpers. Ze kunnen elk type presentatie verbeteren, van een verkoopspraatje tot een academische lezing. In dit artikel vind je vijf manieren om ontwerpprincipes te gebruiken om je volgende presentatie aantrekkelijker en levendiger te maken. Als u nog meer ontwerpinspiratie wilt, bekijk dan deze bronnen over “Hoe ontwerpers voorbereide presentaties maken” of bezoek Donker Media.

1) Vind het centrale punt: Het is gemakkelijk voor mensen die dia’s lezen of video’s bekijken om afgeleid te raken en zich te concentreren op onbelangrijke elementen in plaats van bezig te blijven met de hoofdboodschap. Om deze valkuil te vermijden, is het het beste om één element in het middelpunt van de aandacht te plaatsen en alle andere informatie daaromheen visueel in balans te brengen. Op die manier blijft de aandacht op het centrale punt gericht en komt de boodschap van uw presentatie over bij de kijkers.

2) Gebruik visueel evenwicht: Ontwerpers gebruiken een concept dat “visueel gewicht” wordt genoemd om elementen in een ontwerp zwaarder of lichter te laten lijken. Dit was een van de essentiële tips die Amy Smith gebruikte in haar recente TEDx-presentatie over hoe we meer vertrouwen kunnen stellen in ons brein dan in wat we met onze ogen zien. Visuele balans wordt gebruikt in allerlei soorten presentaties. Elk element waar je mensen naar wilt laten kijken moet een soort visueel contrast hebben met andere elementen in dezelfde compositie. Als er bijvoorbeeld twee afbeeldingen naast elkaar staan, kun je het beste een donkere afbeelding kiezen en een andere die licht is, zodat het niet lijkt alsof ze hetzelfde wegen.

3) Creëer een centraal punt: Vaak proberen we onze presentaties zo eenvoudig mogelijk te maken en niet te veel tekst of visuele elementen in dia’s te stoppen. Dit kan echter soms resulteren in uitdagende presentaties omdat er niets is om op te focussen. Als je weinig tijd hebt voor je presentatie, kun je overwegen om slechts één element toe te voegen dat het hoofdonderwerp zal zijn en andere informatie daaromheen op zijn plaats te laten vallen. Je kunt zelfs een focuspunt maken door felle kleuren of vormen te gebruiken in plaats van tekst, zodat iedereen die naar je dia kijkt meteen weet wat je als eerste wilt dat ze opvalt.

Gerelateerde artikelen

Werken op een originele manier

Een nieuwe horecazaak opstarten?

Locaal beter vindbaar te zijn voor je klanten