BBQ liefhebbersDat men gek is op BBQ’en is een feit, maar zie je door al het aanbod in BBQ’s de bomen door het bos nog wel? BBQ’en is een tijdloos fenomeen en wordt sinds jaar en dag al gedaan. Tegenwoordig wint het zelfs steeds meer terrein. Van oudsher is het simpelste voorbeeld van een BBQ is toch wel het zogeheten kolenpotje, waarbij men bovenop de houtskool briketten strooit om zo met directe hitte producten te kunnen bereiden. Daarnaast is er nog de rookkast, om producten warm of koud te roken en zo te conserveren door de houdbaarheidsdatum te verlengen. De rookkast wordt vaak gestookt op rooksnippers. Een BBQ die ook op hout wordt gestookt is de offset smoker, ook wel de Oklahoma smoker genoemd. Hierbij gebruik je een soort expansievat met daarnaast een compartiment waarin blokken beukenhout gaan. Hierbij haal je allerlei verschillende temperaturen. Daarnaast is er nog de gasbarbecue, deze is zeer gebruiksvriendelijk en biedt veel comfort. Echter is het schoonmaken wel een heel karwei. Doordat er niets tussen de roosters door kan vallen zal alles op de bakplaat blijven liggen en anders op de branders terecht komen. In combinatie met een smokerbox vol rookhout is een gasbarbecue best prettig werken. Kamado BBQDaarnaast is er natuurlijk de kamado, wat eigenlijk allemaal begon met de ‘kogel’ barbecue. Deze kogel is gemaakt van dun rvs en daardoor niet langere tijd warm te houden. Bij de komst van de kamado werd er gebruik gemaakt van keramiek waardoor er een dikke binnenrand was die heel erg lang warmte vast kan houden. Deze keramische binnenrand zorgt ervoor dat je, in combinatie met de juiste soort houtskool, tot wel 8 uur door kan gaan om bijvoorbeeld low & slow te gaan bereiden op 130 graden Celsius. |
https://goedkoop-rookhout.nl/ |