010 Web Fotografie
Image default
Dienstverlening

Dit moet je weten wanneer je de hypotheek wilt koppelen aan een overlijdensrisicoverzekering

Bij het kopen van een woning sluit je een hypotheek af. Veel adviseurs raden daarbij aan om een overlijdensrisicoverzekering te af te sluiten. Maar wat is dit precies? En waarom hoor je hier vaak pas iets van wanneer je een hypotheek afsluit? Daar is een hele goede reden voor die in dit artikel verder wordt uitgelegd. Daarnaast wordt er vaak gesproken over het ‘koppelen’ van een ORV aan je hypotheek. Ook daar krijg je in dit artikel meer uitleg over.

Ben je verplicht om een ORV af te sluiten bij het kopen van een huis?

Het korte antwoord is dat je niet verplicht bent om een ORV af te sluiten wanneer je een huis koopt. Een paar jaar geleden was dit nog wel zo maar die verplichting heb je nu niet meer. Dat gezegd hebbende is het wel verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een huis is één van de grootste investeringen die je in je leven doet. Met een ORV verzeker je jouw eigen leven voor een vooraf gekozen bedrag. Mocht je tijdens de looptijd van de verzekering komen te overlijden dan wordt dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Zodat zij bijvoorbeeld in het huis kunnen blijven wonen of anderzijds het gemis aan inkomsten op kunnen vangen.

Wat betekent het koppelen van je ORV aan je hypotheek?

Dan nu het volgende, de overlijdensrisicoverzekering koppelen aan de hypotheek. Omdat je huis waarschijnlijk de grootste kostenpost is, kun je de verzekering hieraan koppelen. Dat betekent dat wanneer je overlijdt, de restschuld op de hypotheek wordt afbetaald. Mocht je tussentijds een financiële meevaller hebben of de hypotheek al hebben afbetaald, dan kun je de levensverzekering ook afkopen.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Een van de meest logische vragen is natuurlijk wat een overlijdensrisicoverzekering kost. Hoe voor de hand liggend de vraag ook is, het antwoord is wat gecompliceerder. De premie die je betaalt is bijvoorbeeld afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij die je kiest en welke voorwaarden daaraan hangen. Zo kan er een medisch keuring nodig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld rookt betaal je een hogere premie. Verschillende verzekeraars hebben een berekeningstool op de website waarmee je op basis van een aantal persoonsgegevens je premie kunt berekenen.

Gerelateerde artikelen

Voordelen opslag huren Den Bosch

De beste keuze voor Brother inktpatronen

Letselschade advocaat Den Haag