010 Web Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over de werking van een verreiker

Een verreiker is voor velen een bekend begrip. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld? Voor dit type machine worden verschillende synoniemen gebruikt, zoals telescoop heftruck, telescoop lader, maar ook verrijker. Laatstgenoemde is feitelijk gewoon een spelfout, maar wel één die door velen wordt gemaakt. Het grote voordeel van deze machines – die we hier verder zullen blijven aanduiden als verreiker – is de mogelijkheid om zware ladingen te verplaatsen op grote hoogte. Maar wat doet een verreiker precies? En waar moet je over beschikken als je een verreiker wil besturen? Dat lees je in deze blog

Wat is een verreiker?

Waar de ‘gewone’ heftruck een mast heeft die goederen recht omhoog verplaatst, beschikt de verreiker over een telescoopmast. Zowel de lengte van de mast als de hoek waarin deze staat kan worden gevarieerd. Zodoende biedt de verreiker zowel verticaal als horizontaal een groot bereik. Het aanbod aan verschillende verreikers op de markt is groot. Van compacte machines met een 4 meter telescoopmast tot grote, roterende verreikers met een bereik van ruim 30 meter. Ook op het gebied van hefvermogen zijn de mogelijkheden enorm. De kleinste modellen bieden een capaciteit van zo’n 2000 kg, terwijl de grootste verreikers – vaak voor gebruik in zware industriële omstandigheden – een hefvermogen tot wel 35.000 kg bieden.

Besturen van een verreiker

Om een verreiker te besturen moet je, volgens de Arbo-wet duidelijke instructies hebben gekregen. In de Arbo-wet staat dat een werkgever moet kunnen aantonen dat hij er alles aan gedaan heeft om zijn medewerkers te instrueren, ze een zo veilig mogelijke werkomgeving heeft aangeboden en ze heeft opgeleid waar nodig. Mocht er ooit een bedrijfsongeval met de verreiker plaatsvinden dan kun je dit als werkgever aantonen met het certificaat ‘veilig werken met een verreiker’.

Hoe werkt een verreiker?

Een verreiker kan in relatief kleine ruimten, op allerlei ondergronden worden ingezet. De telescooparm kan in lengte in- en uitschuiven en bewegen in hoogte. Hoe ver dat kan varieert per machine en wat er getild moet worden. De hulpstukken kunnen, dankzij de vorken, verticaal kantelen. Met de stabilisatoren staat de verreiker extra stevig waardoor de telescooparm zo ver mogelijk kan reiken. Dankzij de as in het frame van de machine staat de machine altijd recht, dit maakt de machine dus ideaal om mee te werken op bijvoorbeeld het platteland of in de landbouwsector. 

123Machineverhuur

Wil je een verreiker huren voor verschillende werkzaamheden in bijvoorbeeld de bouw? Dan ben je bij 123Machineverhuur aan het juiste adres! Zij bieden verschillende machines aan, waaronder verreikers die jouw klus een stuk makkelijker maken. Je kan eenvoudig een verreiker huren met een bereik van een X aantal meter. Ben je geïnteresseerd? Neem dan een kijkje op de website of neem contact met ze op.

https://www.123machineverhuur.nl/