010 Web Fotografie
Image default
Zorg

Herstel na het hebben van een kuit blessure, hoe gaat het in zijn werk?

Een blessure aan het bovenste deel van het binnenste kalf is een relatief veel voorkomende blessure die het gevolg is van een plotseling wegduwen met de voet, waarbij enige kracht nodig is. Sportieve activiteiten zijn de meest voorkomende oorzaak van kuitverrekkingen, waarbij sporten met rennen, springen en sterk afduwen de meest waarschijnlijke kandidaten zijn, hoewel het in functionele bewegingen kan voorkomen.

Als een sporter met tussenpozen sport, zoals in het weekend, loopt hij meer risico’s door een verminderde fitheid en weefselpreparaatheid. De meest kritische positie is wanneer het achterste been recht wordt gestrekt en de voet in dorsiflexie wordt geduwd, zoals bij een longbeweging op de voorste voet. In deze positie is de kuitspier maximaal gestrekt.

Scheur in de kuitspier kan ontstaan bij overbelasting

Eenmaal op de maximale rek is de kuit gevoelig voor sterke samentrekking en dit kan het weefsel van de spier overbelasten en leiden tot een scheur. Dit komt vaker voor bij mannen en meestal vanaf de jaren dertig tot vijftig en acute scheuren leiden ertoe dat de patiënt zich aanbiedt voor diagnose en behandeling. De kuitspier duwt de voet naar beneden en stuwt het lichaamsgewicht bij het lopen, rennen en springen. De meeste kuitspanningen gebeuren op de kruising van de gespierde en de tendineuze delen van de kuit. Kijk altijd in de buurt of je een goede Fysiotherapeut Eindhoven kunt vinden. Op deze manier kom jij het snelste af van je kuitblessure en kun je weer snel normale dingen uit het dagelijkse leven gaan uitvoeren.

Hoe merkt iemand dat die een blessure heeft aan de kuit?

Het begin van de blessure is plotseling en de patiënt voelt zich vaak hard op de rug van de kuit geslagen, met aanzienlijke pijn en een direct onvermogen om verdere sportbewegingen uit te voeren. Lopen kan onmogelijk zijn als de scheur groot is en het plaatsen van de voet op de grond kan de gescheurde spier meer rekken dan de persoon kan verdragen, met elleboogkrukken die vaak nodig zijn tijdens de eerste acute periode.

Vroegtijdige fysiotherapeutische behandeling bestaat uit het verminderen van de zwelling en de pijn door middel van compressie, ijsvorming, rust en pijnstillers, met elevatie van de ledemaat en beperkte draagkracht.

Fysiotherapie kan de oplossing zijn voor vervelende kuitblessures

Als de pijn en de acute ontsteking eenmaal tot rust zijn gekomen, kan de fysio de patiënt zover krijgen dat hij de kuitspier zachtjes samentrekt door de voet naar beneden te bewegen. Hierdoor wordt zachte kracht door de gescheurde spier heen gezet, maar wordt elke rek die contraproductief zou zijn, vermeden.

Naarmate de kuit verbetert, gaat de fysiotherapeut over tot een gewichtsverdeling en een actieve opwaartse beweging van de voet om de kuit zachtjes te strekken. Het verloop van de fysiotherapeutische behandeling bestaat uit krachtigere bewegingen, meer gecwichts dragend werk en actieve revalidatie in de sportschool met dynamisch werk, balans en stretching voordat de patiënt weer gaat sporten.

 

https://www.cbtfysio.nl/uploads/c70ZAsLJ/ManueleTherapie.pdf

Gerelateerde artikelen

HollandZorg, dé zorgverzekeraar voor arbeidsmigranten

Geef je spieren een wake-up call met dry needling in Kampen

Edevop online: ideaal voor praktijkhouders