010 Web Fotografie
Image default
Redactionele fotografie

Video’s in content marketing

Het bewegende beeld wordt ook steeds interessanter in b2b-marketing.  Indien correct benaderd, bieden video’s in contentmarketing een enorm potentieel voor bedrijven. Het gaat echter niet om het produceren van iets wat niet in de haak is. De verkooptrechter moet altijd in het oog gehouden worden naast de inhoudelijke strategie. Alleen dan kunnen video’s in content marketing een zinvolle aanvulling zijn op bestaande maatregelen. In ons nieuwe artikel leert u daarom hoe u in vijf eenvoudige stappen video successen kunt boeken.

Video’s in content marketing zijn de moeite waard

Het video verkeer op het web neemt al jaren toe, vooral op mobiele apparaten. De twee belangrijkste redenen voor videoconsumptie zijn entertainment (75 procent) en de verklarende functie van video’s (65 procent).

Vooral verklarende video’s, tests en tutorials in videoformaat kunnen een enorme impact hebben op de aankoopbeslissing van een klant. Ze zijn immers veel gemakkelijker te consumeren dan paginagrote teksten. Bovendien kunnen emoties beter worden overgebracht via video’s, verhalen die levendiger worden verteld en producten die authentieker worden gepresenteerd.

Het is daarom de moeite waard voor bedrijven om te vertrouwen op video’s in contentmarketing. Maar om deze vorm van klantcommunicatie succesvol te laten zijn, moet met een aantal factoren rekening worden gehouden. Net als bij andere content marketing formaten gaat het ook bij video’s om het creëren van niet-commerciële content met een toegevoegde waarde. Met de juiste distributiestrategie die u aandacht en bereik geeft, heeft u al een grote stap in de goede richting gezet. Hieronder kunt u zien welke individuele stappen hiervoor nodig zijn.

5 stappen naar succesvolle video-inhoud

Voor uw contentstrategie moet u sowieso concrete doelstellingen definiëren. Videomarketing is geen uitzondering. Geschikte doelen zijn SMART. Vertaald betekent dit dat ze specifiek, meetbaar, veeleisend, realistisch en getimed zijn.

Als blijkt dat de resultaten er na de eerste evaluaties niet naar wens uitzien, kunt u uw strategie daarop aanpassen. Maar je kunt net zo goed verschillende alternatieven testen als je niet zeker weet welke optie het beste is.

Naast de doelstellingen moet u ook de doelgroep in een vroeg stadium definiëren. Anders weet je niet wie je wilt aanspreken en kun je je inhoud niet aanpassen aan deze groep mensen.

Net als bij een blog zijn langetermijnplanning en regelmatige publicatie cruciaal voor succes in videomarketing. Daarom moet u uw onderwerpen plannen met voldoende doorlooptijd om mogelijke stilstand te voorkomen. U moet er ook voor zorgen dat uw content ideeën geschikt zijn voor het videoformaat en dat ze passen bij de gewenste doelgroep.

Onze tip: Denk ook na over welke video-inhoud kan worden hergebruikt. Is het bijvoorbeeld de moeite waard om de video als tekst te publiceren of is het geschikt als geluidsspoor voor een podcast? Met deze content recycling kunt u nog meer mensen aanspreken en zo uw bereik vergroten.

Zodra u uw onderwerpen hebt gedefinieerd, kunt u ze in uw redactionele kalender plannen en de productie starten.

Nadat de basis door u is gelegd, kunt u eindelijk aan de slag met creatief werk. Hoeveel geld je uitgeeft aan een video hangt natuurlijk altijd af van je budget. Voor een globaal overzicht van de kosten van een professioneel geproduceerde verklarende video is het de moeite waard een kijkje te nemen in ons blogartikel Wat kosten verklarende video’s eigenlijk.

Wat u altijd in gedachten moet houden bij het ontwerpen van uw video: Online video’s zijn geen films of kunstprojecten. Op het internet zijn gebruikers ongeduldig en willen ze na uiterlijk 30 seconden weten waar het om gaat. Daarom moet u snel ter zake komen. En je kunt in ons eBook lezen hoe je het beste het juiste idee voor je verhaal kunt vinden: Video Storytelling – Hoe bereikt u uw doelgroep met bewegende beelden?

Minstens zo belangrijk is het onderwerp van video-SEO. Besteed aandacht aan goede videobeschrijvingen en aansprekende titels die relevante trefwoorden oppikken. Ook miniaturen en goede content verhogen de clickpercentages en dragen bij aan het succes van de video. Bovendien moet u uw inhoud aanpassen aan platforms en eindapparaten. YouTube werkt bijvoorbeeld niet zoals Snapchat, en teksten en details moeten net zo herkenbaar zijn op een smartphone als op een desktop PC.

Zodra de video online is, zal deze worden verspreid. Gebruik eerst uw eigen kanalen zoals sociale media, website of blog om de basisdistributie te verzekeren. U moet ook nadenken over verdere verspreiding van content, zoals het gebruik van Influencer Relations. In het algemeen zijn social media video’s de ideale manier om content snel te verspreiden.

Veel bedrijven maken de fout om het doelgericht zaaien niet op te nemen in hun contentmarketingstrategie om hun bereik buiten hun kanalen uit te breiden. Zorg er dus voor dat u dit in uw strategie opneemt en gebruik, indien nodig, betaalde reclame om nog meer gebruikers te bereiken.

Vergeet niet uw video-inhoud te evalueren. Alleen dan weet u wat werkt en wat niet, en kunt u uw inhoud dienovereenkomstig aanpassen.

Videomarketing biedt een enorm potentieel voor bedrijven. Maar zoals zo vaak hangt het succes af van de juiste strategie en planning. Video’s kunnen alleen werken in content marketing als ze niet onhandige reclame zijn. Dit betekent dat je bewust onderscheid moet maken tussen video’s die vooral gedreven worden door prestatiedoelen. Denk in plaats daarvan aan formats die de kijker op een andere manier vermaken, informeren of verplaatsen.

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl