010 Web Fotografie
Image default
Dieren

Alles wat je moet weten over de lieve Shih Tzu

De Shih Tzu is een hondenras dat veel mensen aanspreekt vanwege zijn schattige uiterlijk en lieve karakter. Het is een hondenras dat afkomstig is uit China en al vele eeuwen bestaat. In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over dit bijzondere ras. We gaan het hebben over de fysieke eigenschappen, het gedrag en karakter van de Shih Tzu, de verzorging die hij nodig heeft, gezondheidsproblemen waar je op moet letten en nog veel meer. Lees dus snel verder als je meer te weten wilt komen over de Shih Tzu!

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

Al sinds mensenheugenis is de Shih Tzu één van de meest geliefde gezelschapshonden in China. Dit ras heeft een lange vacht en een ronde snuit. De Shih Tzu heeft een klein en compact lichaam en heeft een gemiddeld gewicht van zo’n 4 tot 7 kilogram. Qua hoogte wordt de Shih Tzu ongeveer 20 tot 28 centimeter groot. De Shih Tzu wordt ook vaak omschreven als uiterst lief en aanhankelijk, tegenover vreemden kan hij soms wel wat gereserveerd zijn.

Specifieke details

De Shih Tzu heeft invloeden van verschillende hondenrassen uit China waaronder de Pekingees en Lhasa Apso. Het is één van de oudste hondenrassen en men denkt dat het ras meer dan duizend jaar oud is. Vanwege zijn voorgeschiedenis in China is dit ras een kalm en fijn gezelschap voor jong en oud. De Shih Tzu is over het algemeen niet geschikt om te fungeren als waakhond. Hij blijft liever bij zijn eigen familieleden en ‘’vertelt’’ graag verhalen op zijn eigen manier met hoge blafjes.

Raskenmerken

Het karakter van de Shih Tzu is lief, aanhankelijk en kalm. Het is een hond die graag in de buurt van zijn baasje is en hecht zich sterk aan zijn eigenaar. Dit ras is over het algemeen dol op spelen en kan het buitengewoon goed vinden met kinderen. Het is echter geen sportief ras, dus lange wandelingen zijn niet per se noodzakelijk, het is meer een hond die gebaat is bij regelmatige beweging als het om meerdere keren per dag even kort loslopen, tot spelen in de tuin.

Temperament en Gedrag

De Shih Tzu is een zeer sociaal ras dat veel contact moet hebben met mensen en andere dieren. Het is daarom belangrijk om je Shih Tzu zo vroeg mogelijk te socialiseren. Dit betekent dat je hem kennis moet laten maken met andere honden en dieren, maar ook met mensen en kinderen.

Tips voor optimale verzorging

De verzorging van de Shih Tzu is zeer belangrijk vanwege zijn lange en dikke vacht. Regelmatig borstelen is dan ook een must om klitten en vuil te voorkomen. Afhankelijk van de vacht en het haar van je hond is het raadzaam om zijn vacht om de paar maanden te laten knippen, wat bij de Shih Tzu voornamelijk gebeurt door middel van het knippen van het haar op het lichaam. Daarnaast is het belangrijk om de Shih Tzu regelmatig te wassen, hierin is één keer per week vaak meer dan voldoende. Na het zwemmen in de zee of een meer in de zomer is het belangrijk om het zout of zand uit de vacht van het dier te verwijderen.

Gezondheidsproblemen

De Shih Tzu kan te maken krijgen met bepaalde gezondheidsproblemen, een aantal daarvan komen regelmatig voor bij dit ras. Het is daarom belangrijk om goed op te letten en de hond regelmatig door de dierenarts te laten controleren. Een aantal gezondheidsproblemen kunnen zijn: patella luxatie (losse knieschijven), allergieën, ademhalingsproblemen (door de korte snuit), hebben relatief vaak last van oogproblemen waaronder Entropion en staar en zo nu en dan een gevoelige huid die om een specifiek soort voeding vraagt.

Aandachtspunten

Als je overweegt om een Shih Tzu aan te schaffen is het belangrijk om je te verdiepen in alle kenmerken en aspecten van dit ras. Ze zijn relatief gevoelig voor hun omgeving en zijn lichte slapers die het prettig vinden om in een rustige omgeving te zijn. Het is van belang dat je als eigenaar daarom optimaal rekening houdt met de leefomstandigheden van je huisdier. Doordat de hond uren en soms zelfs dagen kan slapen, is het in sommige gevallen verstandig om de hond niet in een al te druk huishouden (of gezin met kleine kinderen) te plaatsen.

Gestelde vragen en antwoorden

1. Zijn Shih Tzu’s geschikt om in een appartement te hebben?
Ja, een Shih Tzu is heel geschikt om in een appartement te hebben. Deze honden hebben over het algemeen niet veel ruimte nodig en het is daarnaast ook een hond die weinig blaft.

2. Moet je de Shih Tzu regelmatig laten trimmen?
Het is belangrijk om de Shih Tzu regelmatig te borstelen om klitten en vuil te voorkomen, maar ook het knippen van de vacht is zo nu en dan nodig. Een trimbeurt is afhankelijk van zijn vacht en haar, dit kan ongeveer om de vier tot zes maanden nodig zijn.

3. Zijn Shih Tzu’s gevoelig voor bepaalde allergieën?
Ja, helaas komt het bij dit ras relatief vaak voor dat de hond allergisch is voor bepaalde voedingsstoffen, waardoor de hond speciaal voedsel nodig heeft. Ook luchtwegproblemen komen relatief vaak voor.

Als je op zoek bent naar een gezelschapshond die graag in de buurt van zijn baas is, dan is de Shih Tzu een goede keuze. Dit ras heeft een fantastisch karakter en is bovendien heel schattig om te zien. Wel is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verzorging van dit ras, omdat zijn lange vacht veel aandacht nodig heeft. Ook gezondheidsproblemen zijn bij dit ras iets waar altijd rekening mee gehouden moet worden. Als je deze dingen in acht neemt, kun je jarenlang genieten van het gezelschap van deze lieve en aanhankelijke hond!

https://puppypoint.nl/honden-rassen/shih-tzu/