010 Web Fotografie
Image default
Vervoer en transport

De voor- en nadelen van wikkelfolie

Wikkelfolie is een dunne, maar toch sterke folie, gemaakt van LLDPE. Deze folie is ondanks zijn ‘zwak” uiterlijk, zeer sterk en wordt gebruikt bij het verhuizen maar ook het transporteren van goederen. Denk maar aan het wrappen van pallets of jouw kasten en bedden tijdens de verhuizing. Door het strak wikkelen van goederen bij elkaar wordt stabiliteit gecreëerd en worden die stevig bij elkaar gehouden. Daarnaast wordt je goed beschermd tegen vuil of vochtigheid.

 

LLDPE

Nu zijn wij gelijk met de deur in huis gevallen en heb je een indicatie waarvoor wikkelfolie het best gebruikt wordt. Het is wel belangrijk om te weten wat het materiaal LLDPE inhoud en hoe die vervaardigd is. Lineair Lage dichtheid polyethyleen of Linear low- density polyethylene is taai maar tegelijk sterk en vrij goedkoop materiaal dat gewekt wordt bij lage druk temperatuur. Dit is dan ook de reden waarom de productiekosten veel langer liggen dan die van het LDPE- materiaal. Bij de productie zijn er twee mogelijkheden, namelijk door middel van het blazen en gieten (casting). De gekozen methode heeft uiteraard invloed op het eindproduct. De geblazen folie is iets wat stugger en een beetje doffe gloed. Dit terwijl de gegoten variant (die iets wat goedkoper ligt) van buiten gladder is dan van binnen. Al met al is het materiaal goed rekbaar en wordt dit naast het vervaardigen van wikkelfolie ook ingezet voor de productie van onder andere draagtassen en boterhamzakken.

 

Soorten wikkelfolie

Wikkelfolie kun je in verschillende uitvoeringen verkrijgen. Elke uitvoering is dan weer speciaal ergens voor geschikt. Ook verschillen de afmetingen van rond de 10 cm tot ongeveer 50 cm.

  • Handwikkelfolie: Hier wordt vaak een dispenser voor gebruikt bij het wikkelen van pallets. De rollen kun je in verschillende diktes en kleuren verkrijgen. De kleuren beschermen je lading tegen binnenvallende UV-stralen.
  • Wikkelfolie voor verpakkingsmachine: Hier gebruik je een verpakkingsmachine zoals horizontaalwikkelaars. Het voordeel van horizontaalwikkelaars bijvoorbeeld is dat die in staat is om het rekpercentage van de machine te verwerken. Hier zul je dan wel de folie voor moeten aanschaffen met de juiste rekpercentage ( meestal tussen de 150% en de 300%). Zo voorkom je dat je machine kapot gaat.
  • Bundelfolie: Deze veel kleinere rollen (van rond de 10 cm) worden gebruikt voor het bundelen van spulletjes zodat die bij elkaar blijven. Door het elastische karakter kun je bij gebruik de spanning bepalen. Hierdoor bereik je het gewenste resultaat. De bundeltjes zijn meestal in het zwart of transparant te verkrijgen.

 

Nu heb je alle informatie tot je genomen. Uiteraard is het goed om dan ook alle voor- en nadelen op een rij te zetten.

 

Het nadeel:

Het materiaal is jammer genoeg niet luchtdoorlatend. Hierdoor kan het materiaal dat je gewikkeld hebt aan het zweten raken. Gelukkig is er dan ook WikkelInt, een wikkelfolie speciaal voor producten die moeten ademen of in ieder geval ventilatie nodig hebben. Denk daarbij aan agrarische producten zoals groenten en fruit. Anders dan de overige foliesoorten is wikkelInt daarom vervaardigd van nylon. Hierdoor zijn de eigenschappen zoals stabiliteit hetzelfde. Echter, is de folie anders dan de overige foliesoorten, voorzien van mazen. Je zult daarom even na moeten gaan welk product je wel of niet zult wikkelen.

 

De voordelen:

  • Zorgt voor stabiliteit; houdt alles stevig bij elkaar vanwege de rekbaarheid
  • Goedkoop in aanschaf vanwege de lage productiekosten
  • Makkelijk te gebruiken
  • UV- werend
  • Beschermt tegen weersinvloeden
  • Diverse varianten en afmetingen verkrijgbaar
  • Je kunt er een scala aan producten en materiaal mee wikkelen
https://www.idepack.nl/