010 Web Fotografie
Image default
Gezondheid

Hoe omgaan met stress? Kom er alles over te weten in deze actuele gids

Wanneer chronische stress hoogtij viert, heb je enkele overlevingstips nodig om er doorheen te komen. Het is duidelijk dat de snelste aanpak is het probleem bij de wortel aan te pakken en de bron van de stress te elimineren. 

Hoe ontstaat stress?

Volgens het American Institute of Stress (AIS) in een onderzoek uit 2001, is werkgerelateerde stress de meest voorkomende oorzaak van chronische stress in Noord-Amerikanen, en dat lijkt zo te zijn voor het grootste deel van de geïndustrialiseerde wereld. En simpelweg van baan veranderen is niet altijd zo 1, 2, 3 eenvoudig. 

Je eigen stressrespons begrijpen en een holistische benadering kiezen om jezelf te ondersteunen kan de beste aanpak zijn. 

Hoe herken je stress?

Aangezien stress en bezorgdheid hand in hand kunnen gaan, moeten we de verschillende soorten stress begrijpen — negatieve en positieve.

Positieve of negatieve stress?

De term “eustress” werd geïntroduceerd door de endocrinoloog Hans Selye om een onderscheid te maken tussen positieve stress (eustress) en negatieve stress (distress). Voorbeelden van positieve stress of “eustress” zijn dingen die ons stimuleren, uitdagen of stretchen, zoals het volgen van een cursus, het beginnen aan een nieuwe fitness-regime, of het sparen voor een vakantie.

Voorbeelden van negatieve stress of “distress” zijn financiële zorgen, ziekte, het verlies van een baan, of een relatiebreuk. Dit zijn de soorten stress die ertoe leiden dat we ons overweldigd, moe en gefrustreerd voelen.

Hoe weet je of je gestrest bent?

Kijk eens naar uw leven en bepaal hoe de balans van uw stress eruitziet. Als je 20% negatieve stress hebt en 80% positieve stress, dan is dat voor de meeste mensen beheersbaar. Als u 80% negatieve stress en 20% positieve stress hebt, staat u wellicht onder grote druk en loopt u meer risico op gezondheidsproblemen.

Chronische negatieve stress een ravage aanricht in ons lichaam, waardoor we vatbaarder worden voor virale infecties en andere chronische ziekten.

In plaats van alle soorten “stress” over één kam te scheren, moet je kijken naar alle positieve en negatieve stress in je leven. Wat telt is hoe ze in evenwicht zijn. Kijk wat je elke week kunt doen om de balans te laten doorslaan ten gunste van positieve stress. 

Eten is een belangrijk onderdeel

Voeding is een overlevingstip bij chronische stress. Hoe je met stress omgaat hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen die je elke dag eet.

Hoewel het belangrijk is om jezelf te ondersteunen met goede, volledige voeding en veel fruit en groenten, zijn er ook een aantal dieetmaatregelen die je kunnen ondersteunen tijdens chronische stress. Stress is een aanslag op het fysieke lichaam. Met goede voeding kun je je richten op de specifieke systemen en organen die het belangrijkst zijn om ontspannen en gezond te blijven. 

Bijnieren: Deze kleine klieren zitten boven op elk van je nieren en scheiden de meeste hormonen en chemicaliën af die je stressrespons controleren. Als stress chronisch wordt, kunnen de bijnieren vermoeid raken van de inspanning, wat leidt tot gevoelens van uitputting.

Om de bijnieren fit te houden, moet u noten, zaden, volle granen (rijke bron van vitamine B5) en voedingsgist in uw dieet opnemen. Zoethoutwortelthee kan ook de gezondheid van de bijnieren ondersteunen.

Hersenen: Uw hersenen zijn op unieke wijze gevoelig voor het voedsel dat u eet. Stress verhoogt ontstekingschemicaliën in het lichaam die de weefsels van het zenuwstelsel kunnen beschadigen. Om de hersenen te beschermen en de ontspanning te bevorderen, eet u bananen (om de hormonen die een goed gevoel geven te stimuleren), bonen, zeevruchten (voor omega 3-vetzuren), noten en zaden (voor hun hoge mineralengehalte) en donkere bladgroenten.

Hart: Een van de meest merkbare effecten van stress is de verhoging van de bloeddruk en de hartslag. Studies tonen aan dat chronische stress het hart kan beschadigen en het risico op cardiovasculaire schade kan verhogen. Om het hart te beschermen, vermindert u de consumptie van dierlijke producten, eet u verse of diepgevroren bessen, donkere bladgroenten, voedingsvezels, zeevruchten en een mix van heldere, kleurrijke groenten.

Kruidenthee zoals passiebloem, haverstro, rhodiola en withania kunnen ook helpen om stress op natuurlijke wijze te verminderen.

Praat er met anderen over

Om hulp vragen kan helpen om de hoeveelheid chronische stress die je ervaart te verminderen. Te vaak proberen we alles te zijn voor alle mensen op elk moment: Een topstudent, een productieve werknemer, een geweldige echtgenote of echtgenoot, een verantwoordelijke ouder, een goede zoon of dochter, buurman en burger.

https://www.carenschoice.com/shop/supplementen/stress/