010 Web Fotografie
Image default
Dieren

Hoe weet ik of mijn kat te zwaar is?

Bijna de helft van de katten in Nederland lijden aan overgewicht. Als een kat te zwaar wordt, kan dit schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Een kat die te zwaar is, leeft vaak veel minder lang dan een kat met een gezond gewicht. Maar hoe weet je nou of je kat overgewicht heeft? En wat kun je er zelf aan doen? In dit artikel vertellen we je er graag wat meer over. 

 

Wanneer is een kat te zwaar? 

Een makkelijke manier om te weten of jouw kat lijdt aan overgewicht is door hem te wegen. Er wordt van overgewicht gesproken wanneer een kat meer dan vijftien procent zwaarder is dan het ideale gewicht. Dit ideale gewicht verschilt per ras en geslacht. Benieuwd of jouw kat te zwaar is? Laat je kat dan gerust eens wegen bij dierenkliniek ‘t Leijdal, dan ontvang je meteen deskundig advies van de medewerkers. Heb je geen tijd om je kat te laten wegen? Dan kun je thuis ook een inschatting doen. Ga na of je de ribben en wervelkolom kunt voelen en controleer of de taille van je kat zichtbaar is. Als je kat minder actief is of snel moe is, kan dit ook duiden op overgewicht. 

 

Risico’s van overgewicht bij katten

Net als bij mensen is overgewicht bij katten ook slecht voor de gezondheid. Indien je kat te zwaar is, kan hij problemen krijgen met zijn gewrichten omdat die te zwaar belast worden. Daarnaast is de kans op aandoeningen zoals suikerziekte en hartproblemen groter bij te zware katten. Ook hebben katten met overgewicht vaak minder weerstand tegen infecties. Het is dus belangrijk dat je direct actie onderneemt wanneer je ontdekt dat jouw kat te zwaar is. 

 

Wat kun je doen als je kat te zwaar is? 

Het is belangrijk te zorgen dat je kat af gaat vallen. Kijk hoeveel voer jouw kat per dag mag eten en weeg dit precies af als je jouw kat gaat voeren. Verdeel de aanbevolen daghoeveelheid over twee of drie porties per dag. Kijk ook eens of er speciale dieetvoeding te koop is in de dierenwinkel. Caloriearme voeding met veel vezels zorgt er namelijk voor dat de kat een meer verzadigd gevoel heeft en dus geen honger lijdt, ondanks dat hij minder eet.
Naast minder eten is ook bewegen belangrijk voor katten die wat gewicht kwijt moeten raken. Koop hengels of balletjes voor de kat en ga er mee spelen. Ook kan het helpen om je kat boven te voeren, hierdoor moet hij altijd minimaal twee keer per dag de trap op en af lopen. Door je kat minder te laten eten en meer te laten bewegen, zal er snel verschil te zien zijn in het gewicht.