010 Web Fotografie
Image default
Gezondheid

Meer informatie over GABA

Gamma-aminoboterzuur (GABA)

GABA is een remmende neurotransmitter. Het vermindert het vermogen van een zenuwcel om chemische boodschappen te ontvangen, te creëren of naar andere zenuwcellen te sturen. Veel medische aandoeningen worden in verband gebracht met veranderende niveaus van GABA. Meerdere medicijnen richten zich op de GABA-receptor. Er is meer bewijs nodig om te weten te komen of GABA-supplementen en GABA-bevattend voedsel ziekten kunnen helpen voorkomen of behandelen.

Wat is gamma-aminoboterzuur (GABA)?

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een neurotransmitter, een chemische boodschapper in uw hersenen. Het remt je hersenen af door specifieke signalen in je centrale zenuwstelsel (je hersenen en ruggenmerg) te blokkeren.

GABA staat erom bekend een kalmerend effect te hebben. Men denkt dat het een belangrijke rol speelt bij het beheersen van de hyperactiviteit van zenuwcellen die gepaard gaat met angst, stress en vrees.
Wetenschappers noemen GABA ook wel een niet-eiwit aminozuur neurotransmitter. een bekende aminozuur is de tryptofaan. 

Hoe werkt gamma-aminoboterzuur (GABA)?

GABA is de meest voorkomende remmende neurotransmitter in uw centrale zenuwstelsel. Remmende neurotransmitters voorkomen of blokkeren chemische boodschappen en verminderen de prikkeling van zenuwcellen in uw hersenen.

Neurotransmitters werken over het algemeen allemaal op dezelfde manier. Het zijn chemische boodschappers die boodschappen van de ene zenuwcel in uw hersenen naar de andere overbrengen. Tussen elke zenuwcel bevindt zich een kleine, met vloeistof gevulde ruimte, een zogenaamde synaps. Neurotransmitters moeten hun boodschap over deze synaps dragen en dan landen op en zich binden aan specifieke receptoren op de volgende zenuwcel (zoals een sleutel die alleen in zijn partnerslot past en kan werken).

Er zijn twee soorten GABA-receptoren op zenuwcellen – GABA-A en GABA-B. Hoewel zij op verschillende manieren werken, is het resultaat wanneer GABA zich aan deze receptoren bindt, dat zij het reactievermogen van de zenuwcel verminderen. Dit betekent dat GABA, als remmende neurotransmitter, het vermogen van een zenuwcel vermindert om chemische boodschappen te ontvangen, te creëren of te verzenden naar andere zenuwcellen.

Wat zijn de voordelen van GABA voor de gezondheid?
Door bepaalde hersenfuncties te vertragen, zou GABA in staat zijn om:

Stress te verminderen.
Angst te verlichten.
De slaap te verbeteren.

gaba

https://www.debesteblender.nl/