010 Web Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Ken je die 13 soorten kussens? Lees dan meer hierover

Dertien soorten kussens die je moet kennen

Hoofdkussens zijn net zo belangrijk als uw matras voor de gezondheid en de kwaliteit van uw slaap, maar veel slapers zien de waarde van een hoofdkussen over het hoofd en kiezen gewoon voor standaard hoofdkussens. Terwijl standaard, rechthoekige kussens perfect ondersteunend zijn, kunnen innovatieve kussenvormen, zoals een cervicaal of lichaamskussen, chronische pijn en slaapproblemen verlichten en u helpen comfortabeler te slapen. Ook de vulling van uw hoofdkussen heeft invloed op de luchtdoorlaatbaarheid, conformiteit en duurzaamheid van uw hoofdkussens, evenals de kosten.

Het beste kussen voor u moet een gezonde ruggengraat bevorderen, de druk verlichten en uw hoofd en nek ondersteunen zodat u comfortabel slaapt. De overvloed aan hoofdkussenopties is ontmoedigend, maar wij geven u een duidelijk overzicht van uw opties, zodat u beter een hoofdkussen van hoge kwaliteit kunt kiezen en een goede nachtrust kunt bereiken.

Soorten hoofdkussens

1. Dons
Dons is een luxueus en ultrazacht materiaal uit de onderbuik van eenden en ganzen. Hoewel het materiaal hypoallergeen is, is het niet bruikbaar als u allergisch bent voor eenden en ganzen. Donzen kussens moeten regelmatig worden opgeschud, maar ze zijn zeer duurzaam en vormbaar.

Dons is een warme en behaaglijke kussenvulling, vooral tijdens koude nachten. Hoewel veel slapers de voorkeur geven aan dons, zijn donzen kussens niet ondersteunend, in tegenstelling tot traagschuim of latex. Bedrijven mengen dons en veren voor meer ondersteuning, maar gemengde kussens zijn minder zacht en warm.

Als u donskussens bekijkt, let dan op de vulkracht, of de hoeveelheid dons in een kussen gemeten in kubieke centimeter. Een vulkracht van 600 of meer is ideaal voor een donzen hoofdkussen van hoge kwaliteit dat lang meegaat. Het nadeel van kussens met een hoge vulkracht is dat ze vrij duur zijn, sommige kosten $200 of meer.

2. Veren
Veren zijn de betaalbare kussenvulling in vergelijking met dons. Veren zijn afkomstig van de bovenvacht van eenden en ganzen. Het is een duurzaam, ondersteunend materiaal. Veren kussens zijn alleen niet erg zacht, dus merken mengen veren soms met dons voor een gezelliger, maar nog steeds betaalbaar kussen. De veren klonteren samen, dus veren kussens moeten regelmatig opgeschud worden om comfortabel te blijven. Bovendien kunnen veren door stof heen prikken en soms zelfs een vreemde geur verspreiden.

3. Dons als alternatief
Als u allergisch bent voor dons, is een donsalternatief, of microvezel, een hypoallergeen materiaal gemaakt van synthetische vezels zoals polyester of polyfill. Het is niet zo warm, pluche, of duurzaam als dons, maar het is goedkoop, snel aan te passen, en gemakkelijk te onderhouden.

4. Traagschuim
Hoofdkussens van traagschuim zijn pijnverlichtend en vormen zich goed naar uw hoofd en nek. Het materiaal reageert snel op uw bewegingen en wiegt uw rondingen. Sommige traagschuim kussens geven een chemische geur af die “off-gassing” wordt genoemd.

Er zijn twee varianten van traagschuim kussens: versnipperd en blok. Versnipperd traagschuim bestaat uit stukjes polyurethaan en wordt soms gemengd met polyfill. Traagschuim kussens zijn vormbaar en zacht, zodat u de kussens kunt aanpassen aan elke slaaphouding, maar ze moeten wel regelmatig worden opgeschud. Bloktraagschuim is een stevig, massief stuk polyurethaan. Het klontert niet zoals andere kussens en is zeer ondersteunend.

5. Latex
Latexschuim is een zachte, ademende en ondersteunende vulling. Het biedt uitstekende drukpuntverlichting en is bestand tegen huisstofmijt, schimmel en meeldauw, zodat uw slaapomgeving schoon is. Latex is verkrijgbaar in versnipperde en blokvorm met vergelijkbare eigenschappen als versnipperd en blokvormig traagschuim. Als u echter een latexallergie heeft, is deze vulling geen optie en geeft u misschien de voorkeur aan traagschuim.

Natuurlatex is biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk. Zorg er wel voor dat je kussen gemaakt is van 100 procent natuurlatex, want het is duurzamer, comfortabeler en veiliger voor het milieu dan gemengde of synthetische latex.

6. Katoen
Katoenen vulling is een veelgebruikt materiaal in allerlei soorten beddengoed en stoffen omdat het betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden is. Katoen is ademend en zacht, maar vormt zich niet goed naar het hoofd en de nek. Na verloop van tijd verliest het materiaal zijn stevigheid en wordt het plat, maar regelmatig opschudden kan de levensduur van uw kussen verlengen. Naarmate katoen ouder wordt, wordt het gevoeliger voor zweetabsorptie en schimmelvorming.

7. Innerspring
Binnenveringskussens bestaan uit een binnenlaag van stalen veren en een buitenlaag van traagschuim of polyester. Ze zijn gemaakt voor extra ondersteuning van hoofd en nek en net als binnenveringmatrassen hebben binnenveringkussens een goede luchtstroom zodat u koel blijft. Door hun complexe constructie zijn innerspringkussens duur.

8. Gel
Gel is geen op zichzelf staand materiaal, maar wordt in lagen of met een ander materiaal aangebracht, meestal traagschuim. De koele sensatie van gel vermindert ook de druk en kan nekpijn verlichten. Hoofdkussens met gel hebben meestal een consistente stevigheid, hoeven niet te worden opgeschud en zijn hypoallergeen.

9. Wol
Wol is een zeer ademende, pluizige en zachte vulling. Het is verkrijgbaar in 100 procent wol of gemengd met andere vullingen, hoewel 100 procent wol het pluizigst is. Veganisten zijn misschien niet geïnteresseerd in het kopen van wollen producten, omdat wol van schapen komt. Wollen kussens zijn niet zo populair als andere soorten, vooral omdat ze duurder zijn en alleen chemisch gereinigd kunnen worden.

10. Microbeads
Microkorrels, ook wel bekend als EPS-korrels (polystyreenkorrels), zijn een knisperige kussenvulling die de vorm van het hoofdkussen bepaalt. Veel hoefijzervormige nekkussens bevatten microkorrels omdat ze een uitstekende ondersteuning bieden bij rechtop slapen.

Microkorrels zijn verkoelend en ademend, maar het risico bestaat dat uw kussen scheurt en de korrels overal terechtkomen. Microkorrels zijn ook geen milieuvriendelijke vulling, omdat onderzoekers schatten dat het ongeveer 500 jaar duurt voordat polystyreen biologisch afgebroken is.

11. Boekweit
Boekweitdoppen zijn een plantaardige vulling en populair in Aziatische landen. Boekweitkussens zijn qua gevoel en textuur vergelijkbaar met microkorrels, maar ze worden sneller biologisch afgebroken en zijn duurzamer. Boekweit is zacht en vormt zich naar uw hoofd, maar het kussen maakt wel lawaai omdat de doppen tegen elkaar wrijven en knisperen.

12. Kapok
Kapok is het pluis van de zaadpluis van de Ceiba boom, afkomstig uit het regenwoud. Kapok kussens voelen aan als dons en zijn zacht, licht en luchtig. Omdat Kapok van bomen wordt gemaakt, is de vulling milieuvriendelijk en van nature biologisch afbreekbaar. Het is ook hypoallergeen, dus mensen met een allergie kunnen met een gerust hart gaan slapen. Kapok kussens zijn echter niet populair omdat ze duur zijn om te produceren en ontvlambaar.

13. Water
Waterkussens zijn ongebruikelijk, maar ze zijn wel verstelbaar, afhankelijk van de hoeveelheid water die aan het kussen is toegevoegd. Waterkussens voelen heel consistent aan en zijn niet gevoelig voor doorzakken of klonteren, omdat je gewoon meer water kunt toevoegen als dat nodig is.

Waterkussens zijn een beetje stevig en vormen zich niet naar de vorm van uw hoofd en nek. Omdat ze alleen uit water bestaan, zijn waterkussens hypoallergeen en hoeven ze niet te worden opgeschud, maar er is een extra risico dat lekken uw matras doorweken en ruïneren.

Hoefijzervormige kussens zijn de naam van nekkussen vliegtuig die worden gebruikt bij het reizen per auto, vliegtuig of trein. Ze zijn klein en worden om uw nek gewikkeld om te voorkomen dat uw hoofd naar opzij buigt wanneer u rechtop slaapt.

pillow

https://slaapwetenschap.nl/