010 Web Fotografie
Image default
Woning en Tuin

Raamdecoratie voor de juiste lichtinval

Met raamdecoratie kun je je woning erg leuk en stijlvol aankleden, maar de grootste reden is natuurlijk voor je lichtinval en privacy. Ben je net verhuist of wil je je huisstijl wat aanpassen, dan kom je met raamdecoratie al een heel eind. Dit heeft een grote invloed op de uitstraling van je huis. Heb je een studio of atelier thuis waar je foto’s moet maken voor je werk of maak je graag foto’s in je vrijetijd? Dan is het erg belangrijk dat je kunt spelen met je lichtinval om het perfecte licht te krijgen voor je foto. In deze blog lees je over rolgordijnen en de functies/voordelen hiervan. Bij ilumio kun je nog veel meer informatie vinden over alle soorten raamdecoratie. 

 

Combinatie tussen licht en donker

Een erg populair en opkomend type raamdecoratie is een duo rolgordijn, ook wel zebragordijn of roljaloezie genoemd. Deze bestaan uit een afwisselende stofstroken die elkaar overlappen. Deze stofstroken hebben een lichtere en donkere transparantie, hierdoor kun je bepalen of je het in huis wilt verduisteren of dat je wat natuurlijklichtinval in huis wilt hebben. In het samenstellen van je duo rolgordijn heb je veel vrijheid in het bepalen qua kleuren, maten, stoffen en bedieningskoord. 

 

Drie verschillende transparanties

Er zijn diverse soorten rolgordijnen, in stof en transparantie en zijn er natuurlijk eindeloze opties in kleur. Rolgordijnen worden naast duo rolgordijnen aangeboden in nog drie andere transparanties. Er is dus keuze genoeg om de juiste raamdecoratie te nemen wat het beste aansluit op de behoefte van het licht van jouw foto’s. 

 

Verduisterende rolgordijnen zijn vaak populair in de slaapkamer, ze kunnen een ruimte namelijk volledig verduisteren wat zorgt voor een goede nachtrust. Je kunt hiermee dus ook een ruimte verduisteren voor het maken van een foto of video. Niet kunnen verduisterende rolgordijnen een kamer afsluiten van al het licht dat van buiten komt. Ze hebben ook invloed op de akoestiek in huis. Dankzij de dikke laag stof wordt er tussen het raam en het gordijn een stilstaande laag lucht gecreëerd wat zorgt voor een isolerende laag. 

 

Als je niet wilt dat je ruimte volledig verduisterd kan worden, dan zijn lichtdoorlatende rolgordijnen een goede optie. Deze laten genoeg natuurlijklicht door, maar je kunt alsnog niet door deze stof heen kijken. Ideaal voor je privacy! Hierdoor heb je geen last van mensen die voorbijlopen en bij je naar binnen gluren. 

 

Dan is de derde transparantie een transparant rolgordijnen, je kijkt gemakkelijk door deze stof heen, dit zorgt er wel voor dat je privacy hier iets onder lijdt. Heb je een mooie tuin waar je lekker in weg kijkt of geniet je graag van je prachtige uitzicht, dan zijn transparante rolgordijnen de juiste keuze.