010 Web Fotografie
Image default
Verbouwen

Vergunning aanvragen voor een dakkapel

Er komen veel vragen bij je op wanneer je een dakkapel wilt aanschaffen. Heb ik wel of geen vergunning nodig, hoe lang duurt dit, waar moet ik dit aanvragen, wat heb ik nodig om een vergunning aan te vragen, wat kost een dakkapel, en nog veel meer. Dakkapel Den Bosch geeft je hier graag antwoorden op in dit artikel.

Wat heb je nodig voor de aanvraag van een dakkapel?

Wanneer je een aanvraag voor een dakkapel gaat indienen heb je een bouwplan nodig. Hoewel dit per gemeente kan verschillen moet een bouwplan meestal het volgende bevatten:

  • bouwtekeningen van de gevel nu en straks met dakkapel
  • foto’s van het huis en het dak
  • bouwtekeningen van de dakkapel
  • kadastergegevens

Zorg ervoor dat je plan zo compleet mogelijk is. Beter te veel dan te weinig. Dit scheelt een heleboel tijd en het kan hierdoor allemaal sneller gaan. Vergeet ook de kozijnen en overstek niet te vermelden en te laten zien.

Hoe vraag je een vergunning aan voor een dakkapel

Je gaat naar het omgevingsloket van je gemeente omdat deze vergunning omgevingsvergunning heet. Daar kun je het formulier ophalen of digitaal invullen. Vergeet daarbij niet alle benodigdheden bij te voegen zoals hierboven vermeld staat. Je kunt het ook uitprinten en later, met alle bijlagen, naar de gemeente sturen.

Hoe beoordeeld de gemeente mijn aanvraag

De gemeente gaat jouw aanvraag beoordelen op basis van het volgende:

  • Bestemmingsplan
  • Bouwverordening
  • Eisen bouwbesluit (denk aan bijvoorbeeld ventilatie en brandveiligheid)
  • Welstandsrichtlijnen

Tip: Overleg voor de aanvraag met de buren of die er bezwaar tegen zouden hebben. Dit omdat het in de krant geplaatst wordt en buren daar bezwaar tegen kunnen maken.

Hoe lang duurt de aanvraag en wat kost het

Gemiddeld gaat er over de aanvraag gemiddeld acht weken heen vanaf het moment dat het compleet met alle bijlagen is ingediend. Houd er bij het indienen van de aanvraag rekening mee dat de gemeente deze tijd éénmaal met 6 weken kan verlengen. De kosten voor het aanvragen van een vergunning voor een dakkapel variëren per gemeente en liggen tussen de € 190,- en € 841,-. Vraag bij jouw gemeente, voordat je de aanvraag indient, wat de kosten zijn zodat er geen ongemakkelijke situatie ontstaat.

Hulp bij het aanvragen van een dakkapel

Kom je er niet helemaal uit, ga dan naar een specialist zodat hij jou kan helpen met een goede voorbereiding en dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer jij jouw aanvraag voor een dakkapel gaat indienen. Beter een goed voorbereid dan vertragingen.