010 Web Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Voor- en nadelen van een pelletkachel

Aan een pelletkachel zitten en heleboel voor- en nadelen. In dit artikel kunt u de voor- en nadelen eens goed bekijken. 

Voordelen pelletkachel

Pelletkachels zijn over het algemeen klein. Ze zijn ook eenvoudig te bedienen; u hoeft alleen pellets in te laden en de vlam te ontsteken. En afhankelijk van de grootte van het reservoir van uw kachel, hoeft dit slechts één keer per dag te worden gevuld.

Weinig rook

Omdat het vuur in een branderkast in het toestel zit, is er een minimum aan rook, wat de geur in uw huis vermindert en voorkomt dat de buitenkant van het toestel opwarmt.

Minder slecht voor het milieu

Pellets produceren aanzienlijk minder as dan brandhout, waardoor er minder CO2 vrijkomt. Houtpellets worden gemaakt van gerecycleerde materialen en worden vaak samengeperst, waardoor het vochtgehalte wordt verlaagd. Droge brandstof creëert meer warmte, waardoor de pellets heter en schoner branden dan hout. Pelletkachels stoten ook minder vervuilende stoffen uit dan traditionele open haarden. Ze worden door veel milieuactivisten als CO2-neutraal beschouwd. De pellets zijn ook goedkoop, en u kunt ze kopen in kleine hoeveelheden als dat nodig is, in tegenstelling tot de eigenlijke kosten van de aankoop van een lading brandhout.

Nadelen pelletkachel

Gezien de vele voordelen die een pelletkachel biedt, is het moeilijk te geloven dat er ook nadelen zijn. Maar er zijn er wel degelijk een paar.

Kosten

De prijzen van pelletkachels variëren van €500 tot €3.000 en moeten meestal worden geïnstalleerd, wat een extra kostenpost kan zijn.

Als u weinig opslagruimte in huis hebt, kan het ook betekenen dat u meerdere keren naar de winkel moet om genoeg pellets bij de hand te hebben. En er is een kans dat pellets niet verkrijgbaar zijn bij een winkel bij u in de buurt, wat betekent dat u verzendkosten moet betalen om ze geleverd te krijgen.

Kachels werken op elektriciteit

Kachels werken op elektriciteit, dus als uw stroom uitvalt, doet uw kachel dat ook. De kosten van pellets en elektriciteit zijn over het algemeen lager dan de kosten van een gaskachel per jaar, maar iets duurder dan een open haard.

https://www.pelletkachelvergelijker.nl