010 Web Fotografie
Image default
Marketing

Wat heb je aan een cameraman?

Wie een professionele cameraman inhuurt, schakelt expertise in. Vandaag de dag zijn de meeste cameramannen erg breed georiënteerd. Je kunt ze behalve een mooie video laten maken, meestal ook inzetten voor het nabewerken en monteren van de video. Kortom ze leveren een totaalproduct, van A tot Z. Ook sturen ze zichzelf aan en kunnen ze, desgewenst, richting geven aan het project. De cameraman is verheven tot creatieve allesfilmer.

Wat is een creatieve allesfilmer?

De meeste cameramensen vandaag de dag zijn tevens creatief allesfilmer. Zij filmen alles: beperken zich niet tot vlees of vis, maar zijn creatieve herbivoren. Zij filmen niet alleen een productshoot, maar net zo makkelijk een campagnevideo, interview of documentaire. Je kunt ze eigenlijk overal voor inschakelen. De creatieve alleskunner beschikt niet alleen over de juiste praktische kennis, maar heeft ook flink wat ervaring. Het combineren van genres is een peulenschil.

Hoe gaat een cameraman vandaag te werk?

De professionele cameraman of creatieve alleskunner zorgt behalve voor een mooi plaatje ook voor de oplage van het eindproduct. Ze  gaan actief met jou in dialoog om te bepalen wat de mogelijkheden zijn en kansen te benutten. Desgewenst geven ze uitgebreid advies over het gebruik van shots, maar ook zaken als dialoog en locatie. Ze helpen je bij het totstandkoming van een eindproduct waar je nog jaren gebruik van kunt maken.

Praktische dromers

Een goede allround cameraman is een praktische dromer die precies weet wat haalbaar is en wat niet. Er wordt behalve op compositie ook op zaken als intonatie, uiterlijk en houding gelet. Ook wordt er net zolang aan licht en geluid gesleuteld tot optimaal resultaat wordt behaald. Waar nodig kan de moderne cameraman zijn product, maar ook zijn eigen skills verkopen. Een goede cameraman draagt met liefde bij aan het schrijven van een bijzonder scenario.

De ideale sparringpartner

Zoals gezegd is de professionele cameraman de ideale sparringpartner. Als opdrachtgever sta jij uiteraard aan het roer, maar dat wil niet zeggen dat de cameraman zich als lakeitje heen en weer moet laten sturen. In tegendeel, het is de plicht van de cameraman in een zo vroeg mogelijk stadium duidelijk te maken wat de grenzen van het haalbare en onhaalbare zijn. Jij hebt een creatief idee, de cameraman heeft het inzicht en de ervaring om dit realiteit te maken.

Zelf een video maken vs. laten maken

Een professionele cameraman inhuren is uiteraard niet gratis, maar komt de kwaliteit van het eindproduct zeker ten goede. Bovendien heb jij je handen vrij volop te ondernemen, terwijl de cameraman de nabewerking voor zijn rekening neemt. Hoe complexer het project, hoe meer baat je hebt bij het technische vernuft en de ervaring van de cameraman. Als je echt groot wil uitpakken en een blikvanger wil maken voor op je website, heb je een pro nodig.

https://www.promotionfilm.nl/kennisbank/begrippen/wat-is-een-cameraman