010 Web Fotografie
Image default
Mode en Kleding

Wat is hummus nou eigenlijk?

Wat is hummus nou eigenlijk? 

We eten het alsof het er altijd was, maar niets is minder waar. Hummus is een hit, maar is eigenlijk heel on-Nederlands. Het is lekker en gezond en daarom is het goed dat hummus de laatste jaren gewoon in de Hollandse supermarkt verkrijgbaar is. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken. 

Hummus is een product uit de Libanese keuken. Het is afkomstig uit het Midden-Oosten en ook wel uit landen rond de Middellandse Zee. Moest je vroeger ver reizen met bijvoorbeeld een Myomy tas of andere reistas, om hummus te leren kennen, tegenwoordig vinden we het normaal dat er hummus in Nederlandse supermarkten wordt verkocht. 

Meer dan gepureerde kikkererwten 

Hummus, hoemoes of hoummous bestaat uit gepureerde kikkererwten. Daar worden dan olijfolie, citroenstap, peper en zout, knoflook en sesampasta (tahin) aan toegevoegd. Het zit boordevol eiwitten. Veel sporters doen zich er dan ook rijkelijk tegoed aan, maar ook vegetariërs en veganisten hebben het aan hun dagelijkse voeding toegevoegd. 

Tegenwoordig hebben veel mensen het gewoon als snack in hun tas zitten. Naar kantoor, naar school, naar de sportschool. Een bakje hummus in een Nikkie tas tegenkomen, is helemaal zo vreemd niet. 

Let op het vet- en het zoutgehalte

Als je het zelf maakt, kun je ervoor zorgen dat het niet te veel vet en zout bevat. Koop je het bij de supermarkt dan is het belangrijk daarop te letten, want niet iedere hummus bevat dezelfde hoeveelheid van al deze ingrediënten. Het is dan wel gezond, maar als er veel vet en zout inzit, moet je daar je vraagtekens bij zetten. 

Zo maak je hummus

Zelf maken doe je door bijvoorbeeld vierhonderd gram kikkererwten te nemen (uit blik gebruik je ook ruim de helft van het vocht), vier eetlepels olijfolie, twee tenen knoflook, een eetlepel tahin, vier eetlepels citroensap en peper en zout naar smaak (maar niet teveel). Je pureert dit alles door elkaar. Zo makkelijk is het maken van hummus. Je kunt er natuurlijk zelf nog allerlei ingrediënten aan toevoegen zoals pesto of een kaas die je lekker vindt. Peterselie en basilicum smaken ook heerlijk bij de hummus. 

Je kunt het pittiger maken door er bijvoorbeeld chilivlokken, paprikapoeder of cayennepeper aan toe te voegen. Doe er ook eens gemalen sesamzaadjes doorheen. Je kunt dippen met wortels of andere groenten of het op een pitabroodje smeren. Omdat hummus vrij is van noten, gluten en zuivel is het heel geschikt voor mensen met een allergie. Het is een goede vleesvervanger en werkt cholesterolverlagend. 

Haal alle ingrediënten in huis

Alle reden om nu naar de supermarkt te gaan om alle benodigde ingrediënten te kopen zodat je regelmatig zelf hummus kunt maken. Pasjeshouder in de aanslag dus. Mocht je het toch te veel moeite vinden, dan kun je in de super kiezen uit meerdere varianten. Kies wat je lekker vindt en houd rekening met de weliswaar gezonde, maar toch veel vetten. En dat zoutgehalte.