010 Web Fotografie
Image default
Sport

Prestatie trofeeën vs deelname trofeeën

De afgelopen decennia zijn deelname trofeeën steeds meer in opkomst. In een poging om meer mensen, met name jongeren aan het bewegen te krijgen, reiken steeds meer sportclubs ook deelname trofeeën uit. Het idee is dat je zo meer inclusiviteit creëert waardoor bewegen en sporten aantrekkelijker wordt voor een grotere doelgroep. Tegelijkertijd zijn er verschillende argumenten tegen het uitreiken van deelname trofeeën.

Redenen om te kiezen voor deelname trofeeën

Het uitreiken van deelname trofeeën kan een maatschappelijk doel hebben. Zo werden er in 1966, tijdens één van de grootste knikkertoernooien ter wereld maar liefst 1800 gouden medailles uitgereikt aan de deelnemers als onderdeel van een campagne om armoede te bestrijden en meer sociale betrokkenheid te creëren. Het stimuleert kinderen maar ook volwassenen om mee te doen wanneer ze hier een leuk aandenken aan overhouden.

Redenen om te kiezen voor prijzen op basis van prestatie

Een van de meest gehoorde argumenten tegen het uitreiken van deelname trofeeën is dat het ten koste gaat van sportieve prestaties. Wanneer iedereen toch wel beloond wordt voor deelname, wat is dan het nut van extra je best doen? Volgens critici geven deelname trofeeën kinderen een vals gevoel van prestatie. Het zou er immers om moeten gaan wie de voetbalbeker of de kampioensschaal mee naar huis neemt. “Door te kiezen voor prestatie trofeeën voorkom je een generatie die lui, verwend en behoeftig is”. Een uitspraak van Jeff Waltz, coach van het vrouwenbasketbalteam in Louisville in de Verenigde Staten.

Een tussenoplossing?

Waarom dan geen tussenoplossing? Een situatie waarbij iedereen wordt beloond voor het meedoen, bijvoorbeeld een medaille als aandenken aan een leuke dag, en tegelijkertijd een grote bokaal of een andere prijs voor de winnaar(s) van de wedstrijd of het toernooi? Is dat een compromis of het beste van twee werelden? Het ligt er maar net aan waar je woont. In verzorgingsstaten zoals Nederland vinden we het belangrijk dat iedereen mee wilt en kan doen. In een land als de Verenigde Staten is een winnaarsmentaliteit en onderlinge competitie veel belangrijker.