010 Web Fotografie
Image default
Verbouwen

Welke afvalzakken zijn nodig tijdens je verbouwing?

Een verbouwing brengt een heleboel uitdagingen met zich mee. Een gedetailleerd bouwplan is noodzakelijk, net als een bende vrienden om je bij te staan bij het klussen, en niet te vergeten, een strakke tijdsplanning. En dan hebben we het nog niet gehad over de cruciale taak om het bouwpuin efficiënt af te voeren. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken. Zo kan je overwegen een imposante bouwcontainer te laten aanrukken. Maar als je slechts een bescheiden hoeveelheid puin hebt, is zo’n reusachtige container een beetje overdreven. In dat geval zijn de juiste puinzakken wellicht de beste optie. Maar wat houden puinzakken nu eigenlijk in, en bestaan er speciale varianten voor verschillende soorten puin? Dat en meer ontrafelen we in deze unieke blog.

Wat zijn puinzakken eigenlijk?

Puinzakken zijn stevige zakken vervaardigd uit polypropyleen of LDPE, waarmee je zonder gedoe kleine hoeveelheden bouwafval kunt afvoeren. Ze bieden plaats aan diverse soorten puin, gaande van stenen en gipsplaten tot isolatiemateriaal en hout. Het voordeel van puinzakken schuilt erin dat je op een eenvoudige en doeltreffende manier kleine hoeveelheden bouwafval kunt lozen, zonder meteen een reusachtige big bag of bouwcontainer tevoorschijn te halen. Dit bespaart niet alleen ruimte op je oprit, waar soms geen plek is voor zo’n kolossale container of big bag, maar maakt het ook mogelijk om de puinzakken moeiteloos in je personenauto te vervoeren, zonder meteen een aanhanger te moeten huren.

Wat is het draagvermogen en de dikte van puinzakken?

Het draagvermogen en de dikte van een puinzak zijn van vitaal belang. Je wilt immers niet dat een volle puinzak halverwege de trap scheurt, met alle gevolgen van dien. Het selecteren van een puinzak met het juiste draagvermogen is dus essentieel. Plastic puinzakken zijn doorgaans verkrijgbaar in diktes variërend van 100 tot 150 micron, met een draagcapaciteit van 30 kg. Bij polypropyleen zakken kijk je niet zozeer naar de dikte van het materiaal, maar eerder naar het gewicht van het doek. Polypropyleen puinzakken hebben over het algemeen een doekgrammage van 80 tot 90 gram, met een draagvermogen van 50 kg.

Wat onderscheidt de verschillende zakken?

Een opvallend kenmerk van polypropyleen zakken is hun praktisch onscheurbare karakter, dankzij de geweven kwaliteit van de puinzakken. Prik je er met een scherp voorwerp doorheen? Geen paniek, de zak scheurt niet door de geweven structuur. Dit in tegenstelling tot plastic zakken, die eerder neigen te scheuren. Desondanks hebben deze plastic zakken hun eigen voordeel: de transparante varianten bieden een helder zicht op de inhoud, waardoor je gemakkelijk verschillende soorten afval kunt scheiden. Plastic zakken zijn ook geschikt voor nat puin, omdat het water er niet doorheen sijpelt, in tegenstelling tot de polypropyleen zakken.

Asbestzakken voor de gevarenzone

Tijdens een verbouwing stuit je soms op asbest, een potentieel gevaarlijke ontdekking. In dit geval is uiterste waakzaamheid geboden. Beschermende kleding en een mondkapje zijn noodzakelijk. Vaak is het raadzaam om een professioneel asbestsaneringsbedrijf in te schakelen voor de verwijdering. Deze bedrijven maken gebruik van speciale asbestzakken, geschikt voor het veilig afvoeren en tijdelijk opslaan van asbesthoudend materiaal. Op de asbestzakken staat duidelijk vermeld dat er asbest in de verpakking zit, zodat iedereen veilig met de zakken kan omgaan.