010 Web Fotografie
Image default
Aanbiedingen

Wist je dit al over chocolade?

Wist je dit al over chocolade?

We gebruiken en eten chocolade dagelijks. We weten dan ook dat het gemaakt is van onder andere cacao, er zit vaak veel suiker in en het is in alle vormen te krijgen. Maar er zijn een heleboel dingen die je waarschijnlijk nog niet weet over chocolade. Meer weten over hoe chocolade wordt gemaakt en wat de effecten van chocolade zijn? Lees dan snel verder. 

 

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Cacaopoeder komt van de bonen van de cacaoboom. De bonen worden gefermenteerd en in de zon gedroogd, waarna ze in de fabriek gebrand en gemalen worden. Zo krijg je een dikke cacaomassa, waar de cacaoboter uit wordt geperst. De droge plak die overblijft wordt gemalen tot cacaopoeder. Door het cacaopoeder, de cacaoboter en suiker te mengen krijg je chocolade! Hier kan je nog ingrediënten aan toe voegen die de chocolade nog extra lekker maken, zoals noten, koekjes of andere smaakstoffen. Nadat deze laatste smaakmakers zijn toegevoegd, wordt de chocolademassa 12 uur tot wel 4 dagen gekneed in een verwarmde trommel. Hierna wordt het in een vorm gegoten, en zo krijg je een echte reep chocolade.

 

Wat zijn de effecten van chocolade?

Er zitten een aantal stoffen in chocolade die een bepaald effect op je lichaam kunnen hebben. Rauwe cacao bevat bijvoorbeeld veel antioxidanten, flavanolen genaamd, die onder andere weefselschade voorkomen en mogelijk het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlagen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat het innemen van meer dan 200 mg flavanolen per dag een positief effect heeft op de elasticiteit van je bloedvaten! Helaas gaan veel van deze flavanolen verloren tijdens het branden van de cacaobonen.  

Daarnaast bevat chocolade de stoffen cafeïne en theobromine, die een opwekkend effect zouden hebben. Niet zo sterk als het effect dat koffie geeft, maar het heeft wel degelijk effect. Ook schijnt het dat bepaalde stoffen in chocolade je stemming kunnen verbeteren, maar deze hoeveelheid is zo klein dat dit niet te meten is. 


Dus wil je chocolade kopen? Er zitten een heleboel voordelen aan het eten van chocolade, waar je je hele leven nog profijt van kan hebben. En het is ook nog eens lekker! Dus smullen maar!