010 Web Fotografie
Image default
Aanbiedingen

De geschiedenis van fotografie

Wanneer je je telefoon opent, staat er hoogstwaarschijnlijk al direct één op je achtergrond, open Instagram en je hele tijdlijn staat er vol mee, open Facebook en je hebt hetzelfde verhaal. Wellicht weet je al waar dit naartoe gaat… Open je je galerij dan kijk je pas je ogen uit. Overal vind je ze, je foto’s, met andere woorden je herinneringen, je alles! Tegenwoordig gebruiken we onze foto’s het vaakst om herinneringen op te slaan. Op deze manier hoeven we niet alles te onthouden en kunnen we door middel van foto’s terug kijken op de mooiste momenten van ons leven. Het is op dit moment dus een standaard gebruiksmiddel in ons dagelijks leven, maar waar is dit begonnen? In deze blog word je volledig meegenomen in de geschiedenis van fotografie. 

Camera Obscura

Ver voor de eerste foto van 1826 werden er al in de jaren 1500 afbeeldingen gemaakt met een camera obscura. “Camera obscura” is Latijn voor donkere kamer. De afbeeldingen werden geschetst in een donkere ruimte waar het licht naar binnen kan via een klein gaatje. Op die manier ontstaat er een geprojecteerde afbeelding op de achterste muur waar het licht tegenaan scheen. Door het licht werd er een afbeelding op de achterste muur geprojecteerd wat vervolgens getekend of geschilderd kon worden en zo werden de eerste beelden vastgelegd. 

Eerste foto’s

De eerste foto is door een Fransman Joseph Nicéphore Niépce in 1826 gemaakt. Hij deed dit door een doos te maken met een piepklein gaatje erin. Binnenin de doos maakte hij op de achterkant een achterwand met een lichtgevoelig plaatje erop waar het licht dan op scheen. Door een aantal uur het gaatje in de doos open te houden, ontstond er op de achterwand een afbeelding van hetgeen wat buiten de doos zichtbaar was. Dit principe van fotograferen is in de loop der jaren nooit veranderd. Het gaatje van de doos heet nu namelijk de lens en de lichtgevoelige achterwand is nu een lichtgevoelige elektronische sensor chip.

De eerste kleurenfoto

Sinds 1836 werd er een nieuw soort lichtgevoelige plaat gebruikt, namelijk een gepolijste, met kwikdampen geprepareerde plaat. In 1861 waren er zelfs al afdrukken van afbeeldingen op papier. De eerste kleurenfoto werd in 1861 gemaakt door James Clerk Maxwell uit Schotland. Hij had hierbij rood, groen en blauw beeld over elkaar heen laten projecteren. 

Popularisering van de camera

Vanaf 1888 werd het voor het grote publiek mogelijk om zelf ook foto’s te kunnen maken. In dit jaar werd namelijk de draagbare camera ontwikkeld en kon dus in principe iedereen foto’s maken. In 1947 werd het met de introductie van de polaroidfoto mogelijk om je gemaakte beeld direct te bewonderen. Rond de eind jaren tachtig maakten digitale camera’s hun intrede. Sinds 2004 heeft nagenoeg elke mobiele telefoon een ingebouwde camera waarmee allerlei soorten afbeeldingen gemaakt kunnen worden. Het is een vast onderdeel in ons leven geworden en zal nog een brede toekomst voor zich hebben liggen. Foto’s worden voor veel verschillende dingen gebruikt. Bijvoorbeeld voor de verkoop van jouw woning door een woningfotograaf en makelaar.