010 Web Fotografie
Image default
Energie

De nadelen van zonnepanelen

Als je door je wijk rijdt zie je overal waar je kijkt zonnepanelen liggen. Ook op internet zie je overal reclames en forums waar zonnepanelen de hemel in worden geprezen, maar er zitten ook nadelen aan het hebben van zonnepanelen. Om iedereen een eerlijke mening te laten vormen ga ik ook de nadelen van de zonnepanelen op een rijtje zetten!

1)     Hoge aanschafprijs

Het eerste nadeel van de zonnepanelen is de hoge aanschafprijs. Ondertussen ligt de gemiddelde prijs van zonnepanelen tussen de € 4.500 en € 12.500 exclusief btw en inclusief de plaatsing en MPP-tracker (omvormer). Hoeveel je precies kwijt bent voor de zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren zoals: de grootte van je huishouden, je energieverbruik en het type zonnepaneel dat je neemt. Ben je benieuwd naar de exacte prijzen? Dan raad ik je aan om even contact te nemen met een installateur.

2)     Aanpassingen in de elektriciteitskast

Bij het installeren van de zonnepanelen moeten er altijd een aantal aanpassingen gedaan worden in de elektriciteitskast. De installateur zal de omvormer aansluiten en daarnaast ook nog een extra stroomgroep plaatsen in je meterkast. Zo ben je er zeker van dat de groepen goed verdeeld zijn en er geen kortsluiting kan ontstaan. Als je nu toch aan het verbouwen bent of je bent bezig met nieuwbouw is dit niet zo een probleem, omdat dan toch van alles moet gebeuren.

3)     Onderhoud voor de zonnepanelen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen is het ook erg belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Alleen zo behoud je de optimale werking van de panelen en daarnaast vermijd je een lager rendement. Het onderhoud van de panelen kost je ongeveer tussen de € 100 en €150 voor een professioneel bedrijf. Naast de schoonmaak van de zonnepanelen kijken ze ook nog naar je installatie voor eventuele defecten en schade.

4)     De uitstraling van je huis

Wanneer je kiest voor een zonnepanelen op je dak moet je er rekening mee houden dat ze erg opvallend uitzien. Als je gaat kijken naar een gemiddeld huishouden zie je dat die ongeveer 12 tot 16 zonnepanelen nodig hebben om aan hun energiebehoefte op te voldoen. Daarnaast nemen de zonnepanelen redelijk wat ruimte in op je dak. De zonnepanelen zijn voornamelijk goed zichtbaar op een schuin dak. De uitstraling van de panelen hangen af van het soort zonnepaneel en de kleur ervan. Als je bijvoorbeeld een modern zwart huis hebt, kunnen zwarte zonnepanelen er wel goed uitzien.

Dit waren ze dan, de nadelen van zonnepanelen. Bekijk nu ook eens naar de voordelen en probeer op deze manier een eerlijke mening te schetsen over zonnepanelen.