010 Web Fotografie
Image default
Gezondheid

Waar kan een te hoog cortisolniveau veroorzaken en wat kun je ertegen doen?

Waar kan een te hoog cortisolniveau veroorzaken en wat kun je ertegen doen?

Een te hoog cortisolniveau is een veelvoorkomend probleem in onze drukke samenleving, maar toch weten niet veel mensen ervan af of wat ze er tegen kunnen doen. Cortisol is een hormoon dat door je lichaam wordt aangemaakt wanneer het stress ervaart, waardoor het ook wel het stresshormoon wordt genoemd. In vroegere tijden zorgde dit hormoon ervoor dat je snel paraat was om te vluchten of om terug te vechten wanneer er gevaar dreigde. Tegenwoordig is komt deze situatie natuurlijk veel minder voor, maar toch zijn onze lichamen erop ingesteld om cortisol aan te maken wanneer we stress ervaren door bijvoorbeeld werk of andere omstandigheden. In dit artikel leggen we uit wat de gevolgen zijn van dit hoge cortisolniveau en wat je tegen de oorzaken kunt doen.

Wat zijn de oorzaken van een te hoog cortisolniveau?

Cortisol dat door je lichaam wordt aangemaakt, wordt over het algemeen binnen twee dagen weer afgebroken. Echter, wanneer we elke dag stress ervaren, heeft het lichaam geen tijd om de cortisol af te breken en maakt het weer nieuwe hormonen aan, waardoor de cortisol zich ophoopt. Het gevolg hiervan is dat er een overschot aan het hormoon ontstaat. Het aanmaken van cortisol kan veroorzaakt worden door allerlei verschillende soorten stressprikkels. Denk bijvoorbeeld aan een drukke baan, strakke deadlines of financiële zorgen. Helaas zijn dit allemaal factoren die niet snel te verhelpen zijn, waardoor de aanmaak van cortisol aanhoudt.

Wat zijn de gevolgen van een te hoog cortisolniveau?

De biologische functie van cortisol is om je extra alert te maken als er gevaar dreigt, zodat je snel kunt reageren en je lichaam beter in staat is om te vluchten of te vechten. In onze samenleving is deze reactie echter niet of nauwelijks meer nodig, terwijl het lichaam alledaagse prikkels ook kan opvatten als redenen om cortisol aan te maken. Het gevolg hiervan is dat je slaapproblemen krijgt en neerslachtige gevoelens kunt ervaren. Ook een slecht humeur en een verslechterd immuunsysteem behoren tot de klachten van mensen met een te hoog cortisolniveau.

 

Wanneer je een teveel aan cortisol in je lichaam wilt verhelpen, is het goed om stressverlagende activiteiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook kan het goed zijn om tijd te besteden aan je hobby of om tijd door te brengen met vrienden of familie. Het belangrijkste is dat je je focus verlegt van datgene wat je stress oplevert naar andere (meer ontspannen) onderwerpen.