010 Web Fotografie
Image default
Bedrijven

Wat moet je allemaal weten als nieuwkomer op de woningmarkt?

We weten allemaal dat de woningmarkt op dit moment een markt is die erg duur is. Dat wil zeggen; hoge prijzen voor woningen en een vrij laag aanbod aan woningen, ofwel, een overspannen woningmarkt. Dit maakt het voor veel mensen erg lastig om een woning te vinden. Zeker voor mensen met een strikt budget of voor nieuwkomers op de woningmarkt. Ben jij bijvoorbeeld een nieuwkomer op de woningmarkt? Heb jij tot nu toe nogal wat problemen ervaren als nieuwkomer binnen deze markt? Met onderstaande tips kun jij aan de slag!

Wat maakt het lastig?

In een overspannen woningmarkt zijn er altijd verliezers en dat zijn in erg veel gevallen de nieuwkomers op de woningmarkt. Huizenkopers die hun eigen woning handenwrijvend voor een topprijs hebben verkocht, hebben diepere zakken dan starters die uit een huursituatie komen of uit de ouderlijke woning. Vooral nieuwkomers lopen tegen het probleem aan dat financiering aan steeds strengere voorwaarden wordt onderworpen. Dit maakt het voor nieuwkomers steeds moeilijker om hun eigen woning te gaan vinden. Het bezit van een huis lijkt steeds verder afgelegen te worden. Dit brengt ook andere risico’s met zich mee. Potentiële kopers worden namelijk soms zo onder druk gezet door de noodzaak om een ​​huis te kopen dat ze de noodzaak van een huisinspectie kunnen vergeten.

Let hier zeker op

Als je als beginner de woningmarkt wilt betreden, moet je zeker goed voorbereid zijn. Als je of jullie precies weten hoeveel geld je kunt geven en wat je moet doen om de financiering rond te krijgen, kun je het doorgeven aan de makelaar en zij zullen je ongetwijfeld een kans geven. Ook is het verstandig om een ​​aankoopmakelaar in te schakelen. Deze weet niet alleen alles van de lokale woningmarkt, maar kan jou of jullie ook begeleiden bij de besluitvorming zodat je zakelijke keuzes kunt maken. Natuurlijk moet je blijven sparen en je wensen aanpassen aan je budget. Wil je bijvoorbeeld als particulier huren? Dit is uiteraard ook mogelijk, echter is particulier huren ook niet gemakkelijk. Er zijn ook vele regels verbonden aan het particulier huren, dus let hier vooraf goed op!