010 Web Fotografie
Image default
Woning en Tuin

Welke buitenlamp met sensor heb jij nodig?

Buitenlampen met een ingebouwde bewegingssensor zijn een slimme en energiezuinige oplossing voor het verlichten van uw tuin, oprit of terras. Ze bieden extra veiligheid en comfort, zonder dat u zelf de lampen hoeft aan en uit te schakelen. In dit artikel bespreken we de verschillende types sensorlampen voor buiten en hun kenmerken, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw situatie.

Types buitenlampen met sensor

Er zijn grofweg drie hoofdcategorieën te onderscheiden als het gaat om buitenlampen voorzien van een bewegingsmelder:

 1. Wandlampen
  Dit zijn de meest voorkomende sensorlampen voor aan de muur rondom uw woning. Ze zijn er in allerlei vormen en stijlen, van klassiek tot modern. Wandlampen geven meestal licht naar beneden en opzij, perfect voor naast een voordeur, achterdeur of garage.
 2. Plafond- of onderdaklampen
  Lampen voor onder een afdak of overkapping bij een deur of in een carport. De sensor heeft doorgaans een bereik van 360°, zodat een groot gebied rondom afgedekt wordt. Ideaal als algemene verlichting van bijvoorbeeld een veranda.
 3. Sokkels, palen en lantaarns
  Vrijstaande armaturen op een voet of paal, geschikt voor plaatsing in de tuin of langs een pad of oprit. De sensormodules zitten meestal bovenin verwerkt. Met hun hogere positie verlichten ze een flink stuk van de omgeving.

Hoe werkt een bewegingssensor?

Een bewegingsmelder reageert op warmteverschillen (infrarood) in het ‘zicht’ van de sensor. Zo registreert hij mensen of groot wild dat langs de lamp beweegt. De gevoeligheid en het bereik zijn vaak instelbaar. Er bestaan ook lampen met een dag/nacht sensor (lichtsensor) die alleen inschakelt als het donker genoeg is.

De meest gebruikte techniek voor bewegingsdetectie is PIR (Passief Infrarood). Een PIR-sensor bestaat uit een pyro-elektrisch element dat infrarode straling omzet in een elektrisch signaal. Door gebruik te maken van meerdere segmenten en een speciale lens, wordt een groter gebied bestreken en beweging binnen dat bereik opgemerkt.

Geavanceerde bewegingsmelders combineren PIR met radar (zoals doppler of microgolf) voor nog preciezere detectie. Radar werkt op basis van het terugkaatsen van radiogolven en is minder gevoelig voor kleine dieren en weersinvloeden.

Voordelen van buitenlampen met sensor

 • Automatisch licht waar nodig: Fijn als u ’s avonds laat thuiskomt of ’s ochtends vroeg vertrekt. Ook handig als extra beveiliging wanneer u op vakantie bent.
 • Energiebesparing: De lampen branden alleen wanneer iemand in de buurt is en gaan na een ingestelde tijd (bv. 1-10 min.) weer uit. Dit betekent minder energieverbruik dan wanneer de verlichting de hele avond/nacht aan zou staan.
 • Afschrikking van ongewenst bezoek: Plotseling aanspringende verlichting kan potentiële inbrekers afschrikken. Uw huis oogt ’s nachts bewoond en de omgeving krijgt extra aandacht door het oplichtende armatuur.
 • Veilige toegang: Een pad, oprit of carport dat automatisch verlicht wordt als u er aankomt is een stuk veiliger te betreden. U hoeft zelf niet te zoeken naar een lichtknop en u ziet eventuele obstakels tijdig.

Aandachtspunten

Let bij de aanschaf en plaatsing van een sensorlamp op de volgende zaken:

 • Gewenst bereik en kijkhoek van de sensor (bv. 12 meter / 180°)
 • Maximaal aansluitvermogen (min. 60W wordt aangeraden)
 • Lichtopbrengst in lumen (hoe meer lumen, hoe feller het licht)
 • Correcte montagehoogte (doorgaans 2 – 2,5 meter)
 • Lichtkleur (warm wit voor een gezellige sfeer, koel wit voor functioneel licht)
 • IP-waarde (beschermingsgraad tegen vocht en stof, min. IP44 voor buiten)
 • Merk en garantie (kwaliteitsmerken zoals Philips of Steinel geven vaak langere garantie)

Met de juiste buitenlampen met bewegingssensor verhoogt u zowel het comfort als de sociale veiligheid rondom uw woning. Een verstandige investering in slim en duurzaam verlichtingsgemak!

Naast de standaard buitenlampen met bewegingssensor, zijn er tegenwoordig ook slimme varianten verkrijgbaar. Deze smart buitenlampen zijn vaak voorzien van extra functionaliteiten en kunnen worden gekoppeld aan uw smartphone of smart home systeem. Zo kunt u de lampen op afstand bedienen, de instellingen aanpassen en zelfs meldingen ontvangen wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Slimme functies van smart buitenlampen

 • App-bediening: Bedien de lampen via een app op uw smartphone, waar u ook bent. Schakel ze handmatig in/uit of pas de tijdsinstellingen aan.
 • Programmeerbare instellingen: Stel verschillende tijdschema’s in voor automatisch in- en uitschakelen, bijvoorbeeld op basis van zonsopkomst en -ondergang.
 • Integratie met smart home platforms: Koppel de lampen aan systemen zoals Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit voor bediening met stemcommando’s en integratie in routines met andere smart apparaten.
 • Push-notificaties: Ontvang een melding op uw telefoon wanneer de lamp beweging detecteert, zodat u op de hoogte bent van activiteit rondom uw huis.
 • Instelbare lichtstanden: Pas de helderheid of kleurtemperatuur van het licht aan naar wens, voor de perfecte sfeer of gericht verlichten.

Installatie en onderhoud

Voor de installatie van buitenlampen met sensor is het raadzaam om een erkend elektricien in te schakelen, zeker als er nog geen stroomaansluiting op de gewenste plek aanwezig is. Zorg ervoor dat de lamp correct wordt aangesloten volgens de meegeleverde instructies en dat de montageplaats stevig en waterdicht is.

Qua onderhoud zijn sensorlampen relatief onderhoudsarm. Het is aan te raden om de lamp en sensor regelmatig schoon te maken met een vochtige doek, om vuil en spinnenwebben te verwijderen die de werking kunnen beïnvloeden. Controleer ook af en toe of de lamp nog stevig bevestigd zit en of er geen zichtbare slijtage of beschadiging is aan de behuizing of het snoer.

Wanneer de lamp niet meer naar behoren functioneert, controleer dan eerst de stroomtoevoer en vervang indien nodig de lichtbron. Raadpleeg bij aanhoudende problemen de handleiding of neem contact op met de fabrikant voor verdere assistentie.

De lamp voor jouw tuin

Buitenlampen met sensor zijn een waardevolle toevoeging aan uw buitenverlichting, met hun automatische werking en energiebesparende eigenschappen. Of u nu kiest voor een traditionele of slimme variant, er is voor elke situatie en budget een geschikte oplossing te vinden. Met de juiste plaatsing en instelling verhoogt u het comfort, de veiligheid en de sfeer rondom uw woning, terwijl u geniet van het gemak van automatisch licht wanneer u het nodig heeft.