010 Web Fotografie
Image default
Sport

Fitbit Charge 4 getest en gereviewd

Fitbit Charge 4 Review

Fitbit zijn beste activity tracker met GPS en Spotify ondersteuning.

De Fitbit Charge lijn heeft sinds het debuut van het originele model in 2014 enkele van onze favoriete activity trackers op de markt gebracht. Nu in zijn vierde generatie bouwt Fitbit voort op wat we zo goed vinden aan de Charge familie met de toevoeging van GPS om je trainingsroute zonder telefoon in kaart te brengen, Spotify ondersteuning, meer slaaphulpmiddelen, en een motiverende nieuwe metriek die Active Zone Minutes heet. Plus Fitbit Pay is nu beschikbaar op alle Charge 4 modellen, niet alleen de duurdere Special Edition. 

Ontwerp, navigatie, gebruiksduur van de batterij, en installatie

De Fitbit Charge 4 ziet er strak uit, hij meet op het dikste punt minder dan 1,25 cm. Ik hou vooral van de styling van de Special Edition (afgebeeld in deze review), die 20 euro meer kost dan het standaard model, maar geleverd wordt met een reflecterende graniet/zwarte geweven band, plus een klassieke zwarte flexibele plastic band die je kunt gebruiken voor zweterige trainingen. Het verwisselen van de banden kan niet eenvoudiger. Er zitten twee kleine knopjes op de achterkant van de tracker – druk ze gewoon in om een bandje los te maken en een nieuw vast te klikken. 

Net als zijn voorganger heeft de Charge 4 een grijstinten aanraakscherm dat één inch diagonaal meet. Dat gezegd hebbende, de grijstinten beginnen op dit moment wat lang op zich te laten wachten, zeker in vergelijking met het heldere, kleurrijke scherm op de 20 euro Wyze Band. Als je buiten in de schaduw bent, is het scherm van de Charge 4 goed af te lezen. In de zon moest ik scheel kijken. 

Standaard schakelt het scherm snel uit om de batterij te sparen, hoewel je kunt instellen hoe lang het aan blijft via de instelling Screen Time Out. Je kunt het wekken door op de inductieknop aan de linkerkant van het toestel te tikken (waarmee je ook terug kunt gaan bij het navigeren door de interface), door je pols een kleine schok te geven, of door op het scherm zelf te tikken. Bij het testen moest ik soms meerdere keren op het scherm tikken om het te laten ontwaken, wat vervelend kan zijn. Over het geheel genomen is het scherm beslist het belangrijkste probleem dat we in de Charge 5 aangepakt zouden willen zien.

Wijzerplaten aanpassen

Je kunt de activity tracker aanpassen met verschillende wijzerplaten, afhankelijk van je stemming of de look waar je die dag voor gaat. Ik koos de Mod Clock Date, die de huidige tijd, datum en je aantal stappen voor de dag toont. Andere wijzerplaten tonen extra metriek zoals je Active Zone Minutes en je hartslag. 

De interface is eenvoudig en overzichtelijk. Je kunt van de wijzerplaat naar boven vegen om fitness-statistieken te zien, waaronder je die dag genomen stappen, stappen per uur, Actieve Zone Minuten, huidige en hartslag in rust, afgelegde afstand, verbrande calorieën, beklommen verdiepingen, slaapgegevens, je gewicht, waterinname, en meer. Met een veegbeweging naar links vanaf de wijzerplaat krijg je toegang tot apps op het toestel, waaronder Oefenen, Spotify, Agenda, Ontspannen, Timers, Wekkers, Weer en Instellingen. Een veeg naar beneden over de wijzerplaat brengt je meldingen naar boven.

Fitbit zegt dat de batterij van de Charge 4 tot zeven dagen meegaat, of tot vijf uur bij gebruik van GPS. Na hem een volle 24 uur gedragen te hebben (vóór het testen van GPS), had de Charge 4 nog 85 procent batterij, wat best goed is. Het gebruik van GPS om een training bij te houden putte dat getal aanzienlijk sneller uit, maar dat was te verwachten.

Om de batterij te sparen kun je een functie inschakelen die Dynamische GPS heet, die de GPS van je telefoon gebruikt als je die bij je hebt, en de GPS van de Charge 4 als je die niet bij je hebt.

De Charge 4 is waterbestendig tot 164 voet; ik droeg hem verschillende keren onder de douche zonder incidenten. Fitbit zegt dat je de activity tracker moet afdrogen nadat je hem in water gedragen hebt om huidirritatie te voorkomen. Fitbit raadt ook aan het toestel en je pols regelmatig schoon te maken, vooral na het sporten of zweten.

Voor een nauwkeurige hartslagmeting moet je de Charge 4 strak genoeg dragen zodat hij niet verschuift, maar niet zo strak dat hij een afdruk op je pols achterlaat of je bloedsomloop afsnijdt.  Je moet het ook af en toe losser doen, of helemaal verwijderen, om je pols een pauze te geven en irritatie te voorkomen. 

De Charge 4 verbinden met de Fitbit app is eenvoudig. Je opent de app, kiest Set Up a Device, steekt de tracker in de oplader, en wacht tot er een smiley op het scherm verschijnt om aan te geven dat hij aan het opladen is. Volg vanaf dat moment gewoon de instructies in de app om hem via Bluetooth met je telefoon te koppelen en meldingen in te schakelen. De app begint dan met het instellen van je Charge 4 en het installeren van software-updates als die beschikbaar zijn, wat bij mij meer dan een uur duurde.

Fitness en gezondheid tracking

De Charge 4 houdt je stappen bij, afstand, beklommen verdiepingen, verbrande calorieën, en Active Zone Minutes, een nieuwe metriek die verdiend wordt voor de tijd die je doorbrengt in vetverbrandings-, cardio-, of piekhartslagzone. Vrouwen kunnen de Fitbit app gebruiken om hun menstruatie en vruchtbare vensters bij te houden, en vanaf hun pols te bekijken waar ze zich in hun cyclus bevinden.

Dankzij de GPS van de Charge 4 kun je je telefoon thuislaten en je real-time tempo en afstand op je pols zien. De GPS werkt met zeven verschillende soorten activiteiten: hardlopen, wandelen, fietsen, wandelen, interval workouts, en een nieuwe outdoor workouts modus voor dingen als kajakken, surfen en skiën. 

Om de GPS van de Charge 4 te gebruiken kies je gewoon een van de compatibele workouts, wacht je op het GPS signaal en tik je op Start. Ik testte deze functie voor een wandeling/loop van 23 minuten en het werkte perfect. 

Tijdens een loop toont de Charge 4 je afstand en tempo op het scherm, en ook hoe lang je al bezig bent. Als je vetverbrandings-, cardio-, of piekzone bereikt, trilt hij en toont een bemoedigende melding op het scherm. Na afloop van een loop toont de Charge 4 een samenvatting, met onder andere de lengte van je training, hoeveel kilometer je aflegde, je gemiddelde tempo, hoeveel Active Zone Minutes je opbouwde, je gemiddelde en maximale hartslag, hoeveel calorieën je verbrandde, het aantal stappen dat je zette, en hoe hoog je klom. 

 

Active Zone Minutes

De Charge 4 is het eerste Fitbit toestel met Active Zone Minutes, die meten hoe hard je gewerkt hebt tijdens een activiteit op basis van je leeftijd en je hartslag in rust. Je verdient één Actieve Zone Minuut voor elke minuut die je in de vetverbrandingszone doorbrengt – ongeacht de soort training die je doet – en het dubbele voor de tijd die je in de cardio- of piekzone doorbrengt. Als je hard werkt en de cardio of piek zone bereikt, kan het aantal Actieve Zone Minuten dat je verdient langer zijn dan de lengte van je training. Tijdens mijn wandeling/loop van 23 minuten, bijvoorbeeld, verzamelde ik 42 Actieve Zone Minuten.  

Het standaard doel is 150 Actieve Zone Minuten per week, of ongeveer 22 per dag, waarvan Fitbit zegt dat ze kunnen helpen ziekten te voorkomen, angst te verminderen, en de cognitieve functie en slaap te verbeteren, naast andere voordelen. Je kunt je Active Zone Minutes doel veranderen in de Fitbit app. 

Er zijn zes voorgeïnstalleerde Workouts op de Charge 4, waaronder lopen, fietsen, zwemmen, wandelen, loopband en buiten trainen, maar als dat niet je favoriete activiteiten zijn, kun je de lijst gemakkelijk aanpassen. Ga daarvoor naar het Charge 4 gedeelte van de Fitbit app, druk op Exercise Shortcuts, verwijder degene die je wilt vervangen, en kies de activiteiten die je wilt volgen. Er is een flinke verscheidenheid aan opties om uit te kiezen, waaronder bootcamp, kickboksen, vechtsporten, Pilates, spinning, tennis, en meer. Je kunt de lijst ook herschikken en je favoriete activiteiten bovenaan zetten voor gemakkelijke toegang. Ik beoefen regelmatig yoga, dus voegde ik dat bovenaan de lijst toe, gevolgd door gewichten, hardlopen, wandelen, fietsen, en buiten trainen. 

Slaap bijhouden

De Charge 4 houdt bij hoeveel tijd je elke nacht in lichte, diepe en REM slaap doorbrengt. Hoewel slaap bijhouden al sinds de originele Charge op Fitbit toestellen beschikbaar is, beschikt het model van de vierde generatie over enkele slaaphulpmiddelen die voorheen alleen op de duurdere Versa 2 smartwatch beschikbaar waren. Dat omvat de mogelijkheid om je Slaapscore op je pols te zien, en de Slaapmodus, die het scherm dimt en ’s nachts alle gesprekken en sms’jes dempt. Om je Slaapscore te zien, veeg je gewoon van de klokwijzer naar boven. Om de slaapstand in te schakelen, druk je lang op de linker knop en veeg je naar rechts. 

Je dagelijkse Slaapscore geeft je een “momentopname van je slaapkwaliteit en -duur,” gebaseerd op de hoeveelheid tijd die je sliep en wakker was, hoeveel diepe en REM slaap je kreeg, je slapende hartslag, en hoe onrustig je was. De app legt uit dat, “tijdens de diepe slaap je spieren zich ontspannen en herstellen, en tijdens de REM slaap worden je geheugen en stemming opgefrist terwijl je droomt.”  

Een slaapscore van 90 of hoger wordt beschouwd als “uitstekend”, tussen 80 en 90 is “goed”, tussen 60 en 79 is “redelijk”, en minder dan 60 is “slecht”. Fitbit zegt dat de meeste mensen tussen 72 en 83 halen. 

De eerste nacht dat ik mijn slaap bijhield met de Charge 4, zei het dat ik 6 uur en 22 minuten sliep, en gaf me een slaapscore van 77. Interessant genoeg sliep ik de volgende nacht langer – 7 uur en 2 minuten – maar ik was veel onrustiger, en de Charge 4 hield dat nauwkeurig bij en gaf me een slaapscore van 74. Tijdens mijn derde nacht besloot ik oordopjes te dragen en registreerde ik een stevige 6 uur en 41 minuten, waarmee ik een slaapscore van 80 verdiende. 

Normaal draag ik niet graag iets om mijn pols in bed, maar de Charge 4 is zo slank dat hij verrassend comfortabel is om in te slapen. Ik heb hem een beetje losser gedaan, maar hij hield mijn slaap nog steeds prima bij. 

De Fitbit app biedt een schat aan informatie over je slaap. Je kunt voor elke nacht grafieken zien met de hoeveelheid tijd die je hebt geslapen en wakker bent geweest, je slaapfasen gedurende de nacht en hoe je slaaphartslag fluctueerde. Deze inzichten kunnen een goede wake-up call zijn als je niet genoeg oog hebt dichtgedaan. 


De app toont ook een grafiek van de geschatte zuurstofvariatie die de veranderingen in uw ademhaling aangeeft terwijl u sliep. De app merkt op dat “de zuurstofverzadiging in het bloed normaal gesproken schommelt, maar dat grote variaties verband kunnen houden met ademhalingsproblemen.” 

Met de Charge 4 kun je een stil alarm instellen, zodat hij je op het opgegeven tijdstip wekt met een zachte trilling op je pols. Dit is een geweldige functie als je met iemand slaapt of huisgenoten en dunne muren hebt. De Charge 4 ondersteunt ook Smart Wake, dat gebruikmaakt van machinaal leren om je op een optimaal moment te wekken als je in een lichte slaap bent. Voorheen was Smart Wake alleen beschikbaar op de smartwatches van Fitbit.

Spotify, Fitbit Pay en meldingen

Spotify-ondersteuning is een veelgehoorde wens van gebruikers van het Charge-toestel, dus het is leuk om het op het model van de vierde generatie te zien. Om Spotify in te stellen, ga je naar het Charge 4-gedeelte van de Fitbit-app, selecteer je Apps en vervolgens Spotify. Druk vanaf daar op Instellingen en log in op je Spotify-account. Let op: je moet een Spotify Premium-abonnement hebben om de muziekstreamingdienst op Fitbit te kunnen gebruiken.

Met de Spotify-app op de Charge 4 kun je door je onlangs afgespeelde muziek bladeren; inhoud afspelen, shuffelen en overslaan; nummers leuk vinden; en de muziekuitvoer kiezen. De app is een leuke toevoeging aan de Charge 4, maar de bediening is wat eenvoudig. U kunt bijvoorbeeld niet in een afspeellijst klikken en een specifiek nummer selecteren dat u wilt horen. Ook moet je telefoon verbonden zijn.


Een andere leuke upgrade van de Charge 4 is dat Fitbit Pay nu standaard op alle modellen wordt geleverd. Op de Charge 3 was het mobiele betaalsysteem beperkt tot het duurdere Special Edition-model. 

Met Fitbit Pay kun je je portemonnee thuislaten en direct vanaf je pols betalen. Fitbit Pay werkt met de ING en veel andere banken.


Om het in te stellen, moet je eerst een viercijferige pincode instellen voor je Charge 4, en vervolgens je creditcard- of debetkaartgegevens en factuuradres invoeren. Wanneer u Fitbit Pay instelt, informeert de app u dat handelaren alleen een apparaatspecifiek nummer te zien krijgen en niet uw echte kaartnummer, een mooie privacy-garantie. 

Als je het eenmaal hebt ingesteld, kun je Fitbit Pay overal gebruiken waar contactloze betalingen worden geaccepteerd. Wanneer u bij de kassa een symbool voor contactloze of mobiele betalingen ziet, houdt u de linkerknop op de Charge 4 twee seconden ingedrukt. Als daarom wordt gevraagd, voer je je viercijferige pincode in, en je kaart verschijnt op het scherm. Houd vervolgens uw pols in de buurt van de betaalterminal, en voila. 

De Charge 4 kan ook meldingen van uw telefoon weergeven voor oproepen, sms’jes en uitnodigingen voor vergaderingen. Als u een Android-telefoon gebruikt, kunt u snel antwoorden op sms-berichten. Het is jammer dat iPhone-gebruikers buiten dat feestje worden gehouden, maar het gesloten ecosysteem van Apple verhindert Fitbit om snelle antwoorden op iOS aan te bieden. 

Om de meldingen op je apparaat te regelen, ga je naar het Charge 4-gedeelte van de Fitbit-app, tik je op Meldingen en gebruik je de knop om meldingen voor oproepen, sms-berichten en agenda’s in of uit te schakelen. Je kunt er ook voor kiezen om meldingen van bepaalde apps in te schakelen. Ik heb bijvoorbeeld meldingen van Amazon, Coinbase en Slack ingeschakeld, maar heb ze uitgeschakeld voor Snapchat. 

Conclusies

Als je je gezondheid en fitness wilt verbeteren, bieden de Fitbit Charge 4 en de uitstekende bijbehorende app een schat aan inzichten die je kunnen helpen om in beweging te komen en je slaap te verbeteren. Het display zou beter kunnen, maar de Charge 4 heeft een strak design, een goede batterijduur en is watervriendelijk. Dankzij de toevoeging van GPS, Spotify-bediening, meer slaap tracking tools, en Fitbit Pay op alle modellen, de Charge 4 onderscheidt zich als een van de beste activity trackers die er te koop is.

https://sporthorloge.info/