010 Web Fotografie
Image default
Kinderen

Jouw kind veilig de verkeersregels leren

Hoe leer je jouw kind op een veilige manier de verkeersregels? Je wilt immers niet dat er bij de eerste fietstocht naar school iets gebeurt. Gelukkig zijn er leuke en gezellige manieren om de verkeersregels aan te leren. Die ontdek je in dit blog.

Binnen spelen op een verkeerskleed

Dit is de gemakkelijkste manier om je kind over verkeer te leren. Koop een verkeerskleed, plak het op de vloer en laat jouw kind er met speelgoedautootjes op spelen. Wijs tijdens het spel op het verkeerskleed om van alles uit te leggen. Zoals een zebrapad of een rotonde.

Samen wandelen door de buurt

Maak regelmatig samen een wandeling door de buurt. En wijs bijvoorbeeld op het zebrapad bij de school. Of op de stoplichten bij de kruising. En leg uit wat jouw kind bij het zebrapad of de stoplichten moet doen. Zo leert jouw kind op een rustige manier een paar belangrijke verkeersregels kennen. Zonder zelf echt aan het verkeer deel te nemen. Jouw kleintje raakt daardoor niet overprikkelt.

Je kunt jouw kind ook alvast voorbereiden op verkeersdeelnemer zijn. Door bijvoorbeeld een paar verkeersborden uit te leggen. Of de haaientanden op de weg. En woordjes als “links” en “rechts” te leren.

Spannend! Samen fietsen

Een andere goede manier om jouw kinderen te leren over verkeersveiligheid is door samen een fietstochtje te maken. Begin op een lege parkeerplaats, zodat ze kunnen wennen aan het rijden in een rechte lijn zonder zich zorgen te maken over andere auto’s, fietsers of lantaarnpalen.

Daarna kun je overgaan op rustige straten met weinig verkeer. Leer jouw kind bijvoorbeeld de hand uit te steken en een bocht te maken. Of te stoppen voor de haaientanden. Gaat dat allemaal goed? Maak dan een fietstochtje door rustige en minder rustige straten. Zo kan jouw kind wennen aan auto´s en andere fietsers, maar tussendoor ook weer even bijkomen.

Verkeersregels en de weg leren kennen

Tip: is de basisschool dichtbij? Fiets dan een aantal keer met jouw kind van huis naar school en weer terug. Zo leert jouw kind de route kennen, inclusief alle verkeersregels onderweg. Zoals wachten voor het rode stoplicht, hand uitsteken voor je linksaf slaat en goed uitkijken bij dat ene zebrapad.

Zijn er andere routes in de buurt die jouw kind moet weten? Bijvoorbeeld die paar straten naar oma, naar de BSO of naar de sportclub? Fiets die dan ook een aantal keer samen. Net zolang tot jouw kind zonder aarzelen de goede route aflegt. En onderweg geen enkele verkeersregel vergeet.