010 Web Fotografie
Image default
Cadeau

Smaken verschillen

Als iemand 50 jaar is geworden in Nederland, wat veel mensen dan doen is een grote Abraham pop huren. Zo’n pop kun je soms wel tot meters hoog opblazen. Het is dan ook een eye catcher als je een straat inrijdt waar zo’n grote verschijning staat. Meestal wordt er ook een groot feest gegeven als iemand de leeftijd van 50 jaar bereikt heeft. Soms wordt er zelfs een DJ ingehuurd. De vraag is dan altijd: wat voor muziek wordt er dan de hele avond gespeeld? Iedereen heeft immers een andere voorkeur. Waar zit hem dat in, die muziekvoorkeur? Het blijkt dat mensen heel anders naar muziek luisteren, waardoor er grote verschillen in voorkeur kunnen ontstaan.

Melodie, harmonie en ritme

Iedereen heeft wel eens meegemaakt bij een vriend of familielid dat er een meningsverschil ontstond over muziek. “Luister jij dan niet naar de tekst?” “Nee ik luister eigenlijk alleen naar de muziek,” dat soort gesprekken zijn de meeste mensen niet vreemd. Het kernelement dat bepaalt hoe erg mensen verschillen in smaak qua muziek, zijn melodie, harmonie en ritme. Sommige mensen hebben een sterkte voorkeur voor muziek die complex is in het kwadrant harmonie. Sommige mensen vinden juist ritme heel belangrijk. En andere mensen luisteren weer liever naar muziek die omtrent de melodie hoog ontwikkeld is. Deze verschillen komen tot uiting in de voorkeur van allerlei verschillende soorten muziek. En het kan soms best veel verbazing wekken dat bijvoorbeeld heavy metal en de pianoconcerten van Mozart in dit licht best veel gemeen kunnen hebben.

Voorbeelden die stroken met specifieke voorkeuren

Het kan soms best veel verbazing wekken dat bijvoorbeeld heavy metal en de pianoconcerten van Mozart best veel gemeen kunnen hebben. Maar als je naar de onderliggende, kenmerkende structuren van muziek kijkt, is dat eigenlijk helemaal niet zo gek. Mensen die melodie heel belangrijk vinden, vinden in Mozart, maar bijvoorbeeld ook in heavy metal hun heil. Mensen die harmonie belangrijk vinden, zullen meer naar soul en romantische klassieke muziek luisteren. Mensen die ritme juist meer als leidend element zien, zullen zich aangetrokken voelen tot bijvoorbeeld hiphop en jazz.