010 Web Fotografie
Image default
Bedrijven

Wat is een horloge?

Een horloge is een horloge dat bedoeld is om te dragen of te dragen door een persoon. Het is ontworpen om te blijven werken ondanks de bewegingen die door de activiteiten van de persoon worden veroorzaakt. Een polshorloge is ontworpen om rond de pols te dragen, bevestigd met een horlogebandje of een ander type armband. Een zakhorloge is ontworpen voor een persoon om mee te nemen in een zak. De studie van de tijdwaarneming staat bekend als horologie.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Horloges vorderde in de 17e eeuw van de lente-aangedreven klokken, die al in de 14e eeuw verscheen. Gedurende het grootste deel van zijn geschiedenis was het horloge een mechanisch apparaat, aangedreven door een uurwerk, aangedreven door het opwinden van een drijfveer en het bijhouden van de tijd met een oscillerend balanswiel. Deze worden mechanische horloges genoemd. In de jaren zestig werd het elektronische kwartshorloge uitgevonden, dat werd aangedreven door een batterij en de tijd met een vibrerend kwartskristal bewaarde. In de jaren tachtig had het kwartshorloge het grootste deel van de markt overgenomen van het mechanische horloge. Historisch gezien wordt dit de kwartsrevolutie genoemd. Ontwikkelingen in de jaren 2010 zijn onder andere smartwatches, dat zijn uitgebreide computerachtige elektronische apparaten die ontworpen zijn om op een pols te dragen. Ze bevatten over het algemeen functies voor het bijhouden van de tijd, maar dit is slechts een kleine subset van de faciliteiten van de smartwatch.

In het algemeen geven moderne horloges vaak de dag, datum, maand en jaar weer. Voor mechanische horloges zijn er soms verschillende extra functies die “complicaties” worden genoemd, zoals maanfase-displays en de verschillende soorten tourbillon, opgenomen. De meeste elektronische kwartshorloges, aan de andere kant, omvatten tijdgerelateerde functies zoals timers, chronografen en alarmfuncties. Bovendien zijn sommige moderne smart horloges zelfs voorzien van rekenmachines, GPS- en Bluetooth-technologie of hebben hartslagmonitoring, en sommige van hen maken gebruik van radiokloktechnologie om de tijd regelmatig te corrigeren.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Tegenwoordig hebben de meeste horloges op de markt die goedkoop en middelmatig geprijsd zijn en die voornamelijk worden gebruikt voor het bijhouden van de tijd, kwartsbewegingen. Echter, dure verzamelbare horloges, die meer gewaardeerd worden om hun uitgebreide vakmanschap, esthetische aantrekkingskracht en glamoureuze ontwerp dan voor eenvoudige tijdmeting, hebben vaak traditionele mechanische bewegingen, ook al zijn ze minder nauwkeurig en duurder dan elektronische horloges. Vanaf 2018, het duurste horloge ooit verkocht op een veiling is de Patek Philippe Henry Graves Supercomplication, dat is ’s werelds meest ingewikkelde mechanische horloge tot 1989, het ophalen van 24 miljoen dollar (23.237.000 CHF) in Genève op 11 november 2014.

Impact op de Seiko horloge

Horloges evolueerden van draagbare lente-aangedreven klokken, die voor het eerst verschenen in het 15e eeuwse Europa. Horloges werden pas in de 17e eeuw op grote schaal in zakken gedragen. Een account zegt dat het woord “watch” kwam van het Oud-Engelse woord woecce, wat “watchman” betekende, omdat het werd gebruikt door stadswakers om hun diensten op het werk bij te houden. Een ander zegt dat de term afkomstig is van 17e eeuwse zeelieden, die de nieuwe mechanismen gebruikten om de lengte van hun scheepshorloges te timen (duty shifts).

Tekening van een van zijn eerste balansveertjes, bevestigd aan een balanswiel, door Christiaan Huygens, gepubliceerd in zijn brief in het Journal des Sçavants van 25 februari 1675. De toepassing van de spiraalveer (spiraalveer) voor horloges luidde een nieuw tijdperk van nauwkeurigheid in voor draagbare tijdopnemers, vergelijkbaar met die welke de slinger had geïntroduceerd voor klokken.
Een grote sprong voorwaarts in nauwkeurigheid vond plaats in 1657 met de toevoeging van de balansveer aan het balanswiel, een uitvinding die zowel destijds als sindsdien tussen Robert Hooke en Christiaan Huygens werd betwist. Deze innovatie verhoogde de nauwkeurigheid van horloges enorm, waardoor de fouten van misschien enkele uren per dag tot misschien 10 minuten per dag werden teruggebracht, met als resultaat de toevoeging van de minutenwijzer aan het gezicht vanaf ongeveer 1680 in Groot-Brittannië en 1700 in Frankrijk.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

De verhoogde nauwkeurigheid van het balanswiel richtte de aandacht op fouten veroorzaakt door andere delen van de beweging, waardoor een twee eeuwen durende golf van horlogeinnovatie op gang kwam. Het eerste wat verbeterd moest worden was de ontsnapping. De berm ontsnapping werd in kwaliteitshorloges vervangen door de cilinderuitgang, uitgevonden door Thomas Tompion in 1695 en verder ontwikkeld door George Graham in de jaren 1720. Verbeteringen in de productie, zoals de door Robert Hooke ontworpen tandzaagmachine, maakten het mogelijk het volume van de horlogeproductie enigszins te verhogen, hoewel de afwerking en montage tot ver in de 19e eeuw nog steeds met de hand werd gedaan.

Een belangrijke oorzaak van een fout in de balans wiel uurwerken, veroorzaakt door veranderingen in de elasticiteit van de balans veer van temperatuurveranderingen, werd opgelost door de bimetaal temperatuur gecompenseerde balans wiel uitgevonden in 1765 door Pierre Le Roy en verbeterd door Thomas Earnshaw. De hefboom ontsnapping was de belangrijkste technologische doorbraak, en werd uitgevonden door Thomas Mudge in 1759 en verbeterd door Josiah Emery in 1785, hoewel het pas vanaf ongeveer 1800 geleidelijk in gebruik werd genomen, vooral in Groot-Brittannië.

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko