010 Web Fotografie
Image default
Foto producten

Welke IP-waarde moet ik kiezen voor mijn lamp?

Bij de aankoop van lampen, denken we vooral na over de gewenste lichtsterkte en lichtkleur. Maar kiezen we ook voor veilige en duurzame lampen? Hiervoor moeten we letten op de IP-waarde maar waar staat IP voor?

 

Wat betekend IP waarde?

IP staat voor Ingress Protection, bescherming tegen binnendringen. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers en geeft aan hoe sterk een lamp beschermd is tegen vaste stoffen en vocht. Het eerste cijfer is een maat voor de bescherming tegen vaste stoffen, dit kunnen aanrakingen, voorwerpen, korrels en fijne stofdeeltjes zijn. Cijfer 0 wijst op een lamp die niet beschermd is en cijfer 6 wijst op een volledig stofdichte lamp. Het tweede cijfer geeft aan hoe waterbestendig een lamp is. Lampen met cijfer 0 kunnen alleen in droge ruimtes worden gebruikt en lampen met cijfer 8 zijn waterdicht.

 

Welke waarde voor welk water?

 

Binnenverlichting is weinig onderhevig aan stof en water waardoor lampen met IP20 volstaan. Lampen in vochtige ruimtes zoals de badkamer, dienen echter een hogere IP-waarde te hebben. Voor doucheverlichting worden bijvoorbeeld lampen met IP65 aangeraden.

 

Voor buitenverlichting hangt de IP-waarde volledig af van de locatie. Voor beschutte lampen volstaat IP23. Hetzelfde geldt voor een buitenlamp voor een plafond. Een buitenlamp voor een plafond kan dus niet zomaar worden vervangen door een lamp van binnen. Een solarlamp welke overdag oplaadt met zonne-energie mag uiteraard niet beschut worden opgehangen. Een solarlamp is meestal een IP43 lamp. Een tuinlantaarn kan je plaatsen waar je maar wil en hiervoor moet je dus lampen kiezen afhankelijk van de plaatsing. Een beschutte tuinlantaarn krijgt best een IP23 lamp, eentje in het midden van je tuin geef je een IP43 lamp en voor de tuinlantaarn op je oprit voorzie je een IP65 lamp. Grondspots in de tuin hebben best IP67 zodat ze volledig stofdicht en bovendien beschermd zijn tegen neerslag.

https://alleslicht.nl

Gerelateerde artikelen

Winnen op de loterij

Diamond painting maken van een foto

Tafels huren