010 Web Fotografie
Image default
Tweewielers

BMX fietsen, welke soorten bestaan er?

Misschien bent u de laatste tijd geprikkeld door de sport BMX en bent u van plan om een nieuwe BMX fiets te kopen. BMX heeft een aantal grote verschillen in vergelijking met andere soorten fietsen. Net zoals bij de wielersport heeft u verschillende maten, frames en toepassingen waarvoor u de BMX kunt gebruiken. In de meeste gevallen spreken we hier dan over volwassen fietsen, maar dit kan ook gelden voor een BMX kinderfiets. Het assortiment is hierin natuurlijk wel kleiner. Hieronder beschrijven we enkele van de soorten BMX fietsen en waarvoor u ze allemaal kunt gebruiken.

BMX of crossfiets

Een BMX of crossfiets worden vaak door elkaar gehaald, in ons geval zal het wel degelijk om BMX fietsen gaan. Want u heeft bijvoorbeeld een crossfiets 20 of een Crossfiets 16. De cijfers staan altijd voor de grootte van de banden, uitgedrukt in inches. Om verwarring te voorkomen 1 inch is 2.54 cm. Dit is net hetzelfde bij een BMX daar zal dit minder gebruikt worden. In het algemeen is de grootte van de banden minder belangrijk. Maar net zoals bij een BMX heeft een crossfiets kleinere wielen en is het vaak bedoeld om trucjes om andere abnormale dingen mee uit te voeren. Dit is trouwens ook het geval voor een BMX kinderfiets.

Verschillende soorten BMX fietsen

In het algemeen heb je 4 grote groepen bij een BMX fiets. De freestyle, racing, jumping, dirt en flatland. We zullen niet dieper ingaan op de termen maar misschien kunt u het al afleiden van de woorden. Eerst de freestyle, die wordt voornamelijk gebruikt om trucjes mee te maken, dit kan zijn in een park of gewoon ergens anders. Zo kunt u de categorie van “freestyle” nog eens indelen in 3 groepen. De “street”, dus uiteraard op straat, langs paden of wegen waar er trappen of andere attributen zijn die voor een hoogteverschil zorgen. Bijvoorbeeld trappen of hellingen.Vervolgens heb je de “park”, dan spreken we hierover skateparken met railings hellingen halfpipes etc…Als laatste hebben de “verte”, misschien de meest ongekende stijl. Bij deze stijl werk je uitsluitend met een halfpipe die bestaan uit 2 quarter pipes. Het is dan de bedoeling dat men van de ene naar de andere kant springt en ondertussen trucjes uitvoert.

Crossfiets 20 of toch eerder een Crossfiets 16?

In andere categorieën kan de grootte van de banden een grotere rol spelen, bijvoorbeeld bij een Jump en dirt. Dit type sport heeft lichtjes gekeken naar de motorsport waarbij men vooral met jumpings werkt. Soms zullen sommige banden zelfs een 3 dubbelwandig hebben zodat ze de zwaarste ongelukken kunnen overleven. Dit geldt natuurlijk ook voor de bestuurder. Bij een een BMX kinderfiets is dit niet altijd het geval. jump en dirt is misschien heeft meest risicovolle van de verschillende soorten.Nu over naar racing en flatland.Bij racing wilt u gewoon de snelste zijn en bij Flatland is het de bedoeling dat u trucjes doet maar dan op een vlakke grond. Eigenlijk het tegenovergestelde voor wat een BMX fiets eigenlijk bedoeld is.

Soorten BMX Frames

Daarnaast heeft u verschillende frames voor BMX fietsen, zo zijn de raceframes bijvoorbeeld lichter en vooral gemaakt voor olympische circuits. Hoe lichter, hoe minder tijd men verliest en dat is natuurlijk de essentie. De freestyle frames zijn veelal multifunctioneel en kunnen erg verschillend zijn. Bij een cruiser frame is het frame net een tikkeltje groter dan op een standaard BMX.

Zo, hopelijk bent u wat wijzer geworden over welke soort BMX fietsen er ter beschikking zijn. Mocht u interesse hebben in nog meer fietsen raadpleeg zeker dan eens onze website.

https://www.ckrijwielhandel.nl/