010 Web Fotografie
Image default
Vastgoed fotografie

De vakbekwaamheid van een rietdekker

Het beroep rietdekker is waarschijnlijk het oudste nog bestaande beroep van dit moment. Het is een beroep waar niet de hele dag dure woorden gebruikt worden en je geconfronteerd wordt met de marketing mix, buyer persona’s en marktanalyses. In ieder geval niet als je op het dak staat. Deze rietdekekrs hebben een liefde voor het dak dat ze plaatsen en gaan iedere dag met liefde naar hun werk. De kennis van een rietdekker staat dan ook niet helemaal in het kader van hoe je het riet leggen moet. Ze bezitten over de juiste kennis en expertise om het op verschillende dagen te leggen. Denk hierbij obstakels zoals een dakkapel of huizen met een schoorsteen. 

Maar dit is pas in een verder stadium. Het eerste probleem dat een rietdekker vaak ondergaat is het kiezen van het soort riet. Riet kan variëren van strakke en de wat grovere soorten. Er moet een evenwicht worden gevonden tussen de mogelijkheden en de klantwensen. Riet verschilt nogal in prijs, maar dit is niet terug te vinden op de eind factuur. De grootste kosten post op de door de klant te betalen factuur is arbeid. De klant heeft wel over al deze dingen wat te zeggen dus heeft de prijs tot op zekere hoogte zelf in de hand. De rietdekker heeft de plicht om er voor te zorgen dat het riet van een goede kwaliteit is. Het wordt ook van de rietdekker verwacht dat zij hier verstand van hebben. Dit leer je niet van de een op de andere dag. Dit is meestal iets dat je leert door ervaring. Het zijn dan ook vaak de ervaren mensen binnen een bedrijf die zich hier mee bezig houden. Een rietendak kan wel 50 jaar mee gaan dus de vervanging rieten dak is meestal niet nodig.

Rietdekkers doen hun werk met liefde en dit is terug te zien in het eind resultaat dat zij leveren. Vrijwel niemand krijgt er spijt van dat zij gekozen hebben voor een rieten dak.

 

http://www.rietwerk.nl/