010 Web Fotografie
Image default
Tweewielers

Is een elektrische fiets goedkoop aanschaffen een goed idee?

Je kunt soms in de winkel, en eigenlijk altijd online een elektrische fiets goedkoop bestellen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een goedkope e-bike of een veel duurder type? Betaal je alleen voor het merk of zijn er meer verschillen? We bekijken waarom sommige elektrische fietsen zo goedkoop zijn, en waar je op moet letten.

 

Het merk

Een bekend merk zegt niet alles. Een merknaam die je kent van vroeger is waarschijnlijk allang in handen van een ander groot bedrijf. Wist je bijvoorbeeld dat het Nederlandse merk Verkade tegenwoordig behoort tot een Turkse onderneming die we vooral kennen van shoarma sausjes? Dat betekent overigens niet automatisch dat de kwaliteit minder is, maar ‘merktrouw’ is een beetje verouderd begrip. Is een bekend merk als Puch automatisch beter dan het relatief nieuwe Dutchebike? Nee, want beide merken leveren goedkopere en duurdere modellen. Staar je dus niet blind op het stickertje maar kijk vooral naar de technische specificaties.

 

Motor

Een elektrische fiets die goedkoop is in aanschaf heeft niet altijd de beste elektromotor. Luxere modellen zijn doorgaans uitgerust met een Bosch motor. Zij maken betrouwbare motoren voor diverse merken en leveren een consistente kwaliteit. Een middenmotor rijdt prettiger dan een fiets met voorwielaandrijving maar kost ook wat meer in aanschaf. Afhankelijk van het type is er loopondersteuning aanwezig, wat bij een fiets duwen erg prettig is.

 

Versnellingen

7, 12 of 24 versnellingen, het klinkt prachtig maar of je het verschil tussen 16 en 17 echt kunt voelen betwijfelen we toch een beetje. Ook hier merk je dat de luxere modellen steevast uitgerust zijn met Shimano versnellingen, dat is toch wel een teken van kwaliteit. Het aantal versnellingen heeft meer te maken met het type e-bike. Zo wordt een stadsfiets voor transport anders gebruikt dan een sportfiets voor langere afstanden.

 

Materialen

Een groot verschil tussen een elektrische fiets die goedkoop wordt aangeboden en een duurder type is het materiaalgebruik. Aluminum is lekker licht, en zal net als kunstof en RVS niet roesten. Dat is bij budget fietsen helaas geen zekerheid. Een middenklasse e-bike wordt vaak al met aanzienlijke betere en meer duurzame materialen gemaakt.

 

Accu

Bij accu’s zijn er verschillende types, op goedkope fietsen zal doorgaans een NiMH accu aanwezig zijn. Die zijn vrij zwaar en ontladen vrij snel. Li-ion is al een stuk beter en LiPO accu’s leveren de beste prestaties met een minimaal gewicht. Maar LiPO technologie vind je eigenlijk alleen op de duurste modellen terug.

 

Elektrische driewieler kopen

Bij een elektrische driewieler kopen wordt de spoeling vrij dun. Voor ruim twee mille koop je de Dutchebike Triple in de Fast & Furious webshop. Die is net als de meeste andere producten van dit merk relatief goedkoop maar wel met kwalitatief goede onderdelen. Voor langere ritten is het mogelijk direct een accu met meer capaciteit te bestellen. Deze driewieler is voorzien van zeven versnellingen die je vanuit stilstand kunt schakelen. Dat is zeker handig bij een model dat ook in stilstand rechtop blijft staan. De voorvork is geveerd voor extra comfort, alle wielen zijn voorzien van remmen. De lage instap maakt het een comfortabele elektrische fiets die vrij goedkoop en heel praktisch is in gebruik. Geschikt voor personen met beperkte mobiliteit maar eigenlijk voor iedereen die comfortabel wil fietsen.

 

Dus …. is een elektrische fiets goedkoop of duurkoop?

In de regel kun je stellen dat e-bikes onder 1000 euro doorgaans meer problemen opleveren dan ze rijgenot bieden. Daarboven kun je rekenen op meer kwaliteit en betrouwbaarheid. Boven 2000 euro komen we in de meer luxe klasse met premium opties die wel prettig zijn maar niet strikt noodzakelijk. Het is mogelijk om een elektrische fiets op afbetaling te kopen, dan kun je de kosten spreiden over een langere periode en toch snel opstappen!