010 Web Fotografie
Image default
Product fotografie

De beste multifunctionele laserprinter

De beste multifunctionele laserprinter

Hoe beoordelen testmagazines multifunctionele printers in hun beoordelingen

Multifunctionele apparaten bestaan uit verschillende componenten, die allemaal afzonderlijk worden geëvalueerd. Bovenal moet de drukeenheid in staat zijn om schone en gelijkmatige afdrukken te maken – idealiter ook met een relatief hoge snelheid. Hiervoor meten veel testmagazines de snelheid in pagina’s per minuut om een multifunctionele printer te kunnen indelen in een beste lijst. Deze meting heeft meestal betrekking op zuivere tekstdruk. Bovendien moeten de afbeeldingen netjes worden weergegeven.
Testers kijken ook kritisch naar elke kleurendruk. Hier is het cruciaal of er nu gekleurde afbeeldingen of foto’s worden afgedrukt, want het afdrukken van foto’s wordt beschouwd als de hoogste discipline van een multifunctionele printer. Contrasten, kleurverlopen en scherpte moeten juist zijn op fotopapier – anders wordt het door testers rigoureus gedegradeerd.

Niet voor niets beschouwen testmagazines de drukkosten als een belangrijk criterium, omdat ze voor veel consumenten een doorslaggevende factor zijn bij hun aankoopbeslissingen. Als de afzonderlijke inkt of tonercartridges in de winkel zeer weinig kosten, is dit geen voordeel als ze een ondergemiddeld bereik hebben en je ze zeer snel moet vervangen. De beste printers hebben een optimale verhouding tussen de kosten van de cartridge en het bereik van de cartridge.

Daarnaast heeft een goede multifunctionele printer een grote verscheidenheid aan interfaces. Idealiter kunt u een printer als netwerkprinter gebruiken via een LAN-kabel of draadloos via WLAN in een netwerk. Als deze functies, inclusief directe besturing via app of AirPrint, feilloos werken, staat er weinig in de weg aan een topprestatie.

Laser of inkjet – wat is het praktische verschil?

Een laserprinter drukt – vooral tekstpagina’s – veel sneller af dan een inkjet. Bovendien zijn de lettercontouren veel fijner door de laserprinttechnologie – zelfs met een zogenaamd lagere printresolutie. Aan de andere kant zijn laserprinters niet zo goed als inkjetprinters als het om het afdrukken van foto’s gaat. Hoewel er speciaal fotopapier is voor kleurenlasers, zijn de kleur en de scherpte van de details lager in vergelijking met inkjetprinters. Dit is genoeg voor een snapshot of twee, maar voor een fotoalbum of om cadeau te geven is het beter om voor een inkjet te gaan.


Als het gaat om printkosten, presteren laserprinters meestal beter. Deze vuistregel wordt echter gebroken door inkttankdrukkers. Bij dergelijke apparaten vult u de inkt zelf in containers die aan de printer zijn bevestigd. Dit bespaart enorm veel geld in vergelijking met het kopen van nieuwe cartridges, vooral als je heel vaak print. Aan de andere kant zijn inkttankprinters tot nu toe aanzienlijk duurder in aanschaf dan gelijkwaardig uitgeruste normale inkjetprinters.

Lees meer op: tevredenconsument

https://tevredenconsument.nl/elektronica/computeraccessoires/de-beste-multifunctionele-laserprinter/