010 Web Fotografie
Image default
Onderwijs

3 verrassende dansworkshops voor CKV

CKV-versterking van buitenaf

Je denkt bij culturele kunstzinnige vorming misschien al snel aan beeldende kunst. Oftewel: aan dingen maken met je handen. Maar CVK is een ontzettend breed vak: álles wat te maken heeft met kunst en cultuur kan aan bod komen. Het is voor docent alleen vaak moeilijk om dit hele aanbod zelf te faciliteren. En dat is ook logisch: niemand is én beeldend kunstenaar, én muzikant, én fotograaf, én danser. Soms zul je als CKV-docent dus mensen moeten inhuren.

Dansen

Eén van de disciplines die maar weinig CKV-docenten zelf kunnen aanbieden, is dans. En dat terwijl dans hun leerlingen zo veel te bieden heeft! Ze leren hoe ze zichzelf uit kunnen drukken met hun lijf, ervaren hoe het is om ruimte in te nemen en komen even helemaal uit hun hoofd, om zich alleen nog te focussen op beweging, muziek en ademhaling. Dans is waar sport en kunst samenkomen. En er zijn super veel verschillende vormen van dans! Sommige daarvan hebben helemaal niks te maken met het instuderen van danspasjes. We geven je drie verrassende voorbeelden van dansworkshops voor CKV.

1. Capoeira

Deze Braziliaanse dansstijl is een combinatie van vechtsport, dans en acrobatiek. Concentratie, contact maken en snel reageren voeren de boventoon. Capoeira versterkt de weerbaarheid en boost het zelfvertrouwen. Bovendien is het een uitstapje naar een heel andere cultuur met een andere danstraditie!

2. Free running

Hoe beweeg ik me zo soepel en sierlijk mogelijk van A naar B? Dat is de grote vraag van Fee Running die je moet beantwoorden in beweging: door dansend en met acrobatische kunsten een parcours af te leggen. Bij Free Running gaat het écht niet om de bestemming, maar om hoe je daar komt. Binnen deze kunstvorm zijn obstakels geen hindernissen, maar een uitnodiging tot een elegante vorm van zelfvertrouwen.

3. Choreografie met TikTok

Dansjes zijn op TikTok bijzonder populair. Tijd om dit verschijnsel eens grondig onder de loep te nemen dus! Hebben de leerlingen een idee waarom het ene filmpje veel pakkender is dan het andere? Waarom sturen ze het ene bijvoorbeeld wel door en het andere niet? De inzichten brengen ze natuurlijk in de praktijk met het maken van een imponerende TikTok-choreografie.

https://www.kleinkunstig.nl